ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-09-2012, ora 09:07

Ziua Mondiala a Inimii, celebrata astazi la Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Ziua Mondiala a Inimii (WHeartD) se celebreaza pe 29 septembrie si este coordonata pe plan international de Federatia Mondiala a Inimii (WHF) in parteneriat cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Tema WHeartD 2012 “O lume, un camin si o inima - incepand cu femeile si copiii” coroborata cu sloganul ”Inima femeii bate pentru fiecare copil, camin si natiune!”, se adreseaza celor mai pretioase categorii populationale: copiii si femeile. Scopul WHeartD 2012 priveste incurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sanatatea inimii lor - strans legata de cea a copiilor si a familiei, sporirea atentiei personalului medical in privinta BCV in randul femeilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2012, Directia de Sanatate Publica Iasi, Compartimentul de Promovarea Sanatatii, face un apel public la sporirea atentiei acordate sanatatii cardio-vasculare a femeilor si organizeaza actiuni de informare a populatiei in legatura cu factorii de risc cardiovascular:

- in data de 28 septembrie 2012, actiune de informare si de determinare a tensiunii arteriale in randul personalului de la Fabrica de Confectii Iasi.

- in data de 29 septembrie 2012, intre orele 11-13, actiune de informare si de determinare a tensiunii arteriale in incinta Carrefour Felicia si intre orele 13-15 la Carrefour Era, in colaborare cu Societatea Nationala de Cruce Rosie Iasi si Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi.

Pe plan global, in 2008 femeile erau afectate de 8,6 din cele circa 17,3 milioane de decese. Un numar de 7,3 milioane decese erau cauzate de bolile cardiace (BC), iar 6,2 milioane de accidentul vascular cerebral (AVC); mortalitatea prin AVC este legata de hipertensiune arteriala (HTA) si colesterolul ridicat. In UE 2008, BCV erau responsabile de 44% din totalul deceselor inregistrate in randul femeilor (1 milion) si de 36% in randul barbatilor (900.000). In general, in tarile din estul UE, BCV provoaca aproximativ 50% din toate cazurile de deces, in timp ce in partea de vest acestea se ridica la aproximativ o treime.

In privinta populatiei feminine, Romania ocupa locul 3 in privinta mortalitatii BCV premature (0-64 ani), cu circa 65 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 20/100 000), dupa Bulgaria si Letonia. Sub aspectul mortalitatii BC, Romania ocupa locul 6 cu circa 150 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 50/100 000). Insfarsit in privinta mortalitatii AVC Romania ocupa locul 2 atat la femei cu circa 170 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 50/100 000) cat si la barbati, dupa Bulgaria. Acest tablou ingrijorator al mortalitatii BCV la femei in tara noastra este in legatura cu riscul suplimentar ce decurge din activitate fizica insuficienta, colesterol seric total si obezitate, evaluate la cote crescute fata de barbati. In privinta HTA si a supraponderabilitatii, femeile se gasesc la cote inalte de risc, similare cu ale barbatilor.

Astfel alimentatia nesanatoasa, colesterolul ridicat si obezitatea sunt premise recunoscute a dezvoltarii bolii coronariene. La randul sau HTA si stresul psiho-social adaugate factorilor de risc de mai sus contribuie la aparitia mortalitatii excedentare prin AVC. Adaugand si efectul varstei inaintate, AVC-ul este responsabil de o parte covarsitoare din mortalitatea BCV la femei de 75+ ani, inregistrand in 2011 un numar de cazuri de deces de cel putin 4 ori mai mare decat la cohorta 65-74 ani. Corectarea factorilor de risc BCV la femei influenteaza favorabil stilul de viata al copiilor si al intregii familii si poate contribui notabil la ameliorarea sanatatii cardio-vasculare a comunitatilor.

Astfel asumarea celor 4 pasi ai sano-genezei cardiovasculare : 1. Eliminarea fumatului din casa, 2. Alimentatia sanatoasa, 3. Activitatea fizica recreationala si 4. Cunoasterea parametrilor cardiovasculari - depind in principal, cu deosebire in privinta minorilor, de rolul femeii in familie si camin.

Foto: m.cdc.gov

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii