A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734878476.8816.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ziua Mondiala Fara Tutun, marcata astazi in Parcul Copou din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-05-2012, ora 03:26

Ziua Mondiala Fara Tutun, marcata astazi in Parcul Copou din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a selectat ca tema a celei de a 24-a Zi Mondiale fara Tutun "Interferenta industriei tutunului”.

Celebrarea va avea loc sub sloganul „Stop interferentei industriei tutunului!” si are ca scop informarea grupurilor tinta cu privire la incercarile industriei de tutunului din ce in ce in ce mai agresive de a submina masurile pentru implementarea Conventiei-cadru a OMS privind controlul tutunului (CCCT OMS), si contracararea acestor incercari, din cauza pericolului grav pe care il reprezinta pentru sanatatea publica.

Campania se adreseza populatiei generale, atat copiilor cat si adultilor. Scopul campaniei este de a informa populatia cu privire la beneficiile unui stil de viata sanatos fara tutun.

Activitatile ce vor fi derulate de catre Directia de Sanatate Publica Iasi prin Compartimentul Promovarea sanatatii in colaborare cu Societatea Nationala de Cruce Rosie, ACAR (Asociatia cluburilor alcoolicilor in recuperare), Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, Primaria Municipiului Iasi, medici de familie, farmacii si unitati de invatamint, vor consta in:

-determinarea la populatia fumatoare a CO din aerul exhalat,

-afisarea de postere

-puncte stradale de distribuire a materialelor de specialitate

-discutii interactive

In data de 31 mai ora 10:00, activitatile se vor desfasura in Parcul Copou, unde sunt asteptati cei interesati.

Actualmente fumeaza circa 1.3 miliarde de locuitori din populatia de 7 miliarde a globului, adica in medie 18.6%, iar in Europa 29 %.

Se estimeaza ca aproape 80% dintre fumatori traiesc in tari cu venituri mici si medii. La nivel global consumul produselor din tutun este in crestere, desi se inregistreaza anumite scaderi in unele tari cu venituri relativ ridicate.

Tutunul produce in prezent aproximativ 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori si fosti utilizatori, iar mai mult de 600 000 sunt nefumatori expusi fumatului pasiv (dintre care 28% erau copii in 2004), astfel ca fara aplicarea unor masuri urgente, numarul deceselor ar putea creste anual la peste opt milioane pana in 2030.

Un raport recent OMS bazat pe analiza statisticilor de mortalitate din 2004 sugereaza ca circa 12% din totalul deceselor pot fi atribuite fumatului, procentul fiind in general mai mare pentru barbati decat pentru femei. Dintre regiunile OMS, regiunile cu valorile cele mai mari ale ratelor de mortalitate datorata fumatului sunt regiunile EURO si Americile cu 16 %.

La nivel global, proportia deceselor atribuite fumatului dintre decesele prin boli cardiovasculare este mai mare in randul adultilor tineri; astfel, la grupa de varsta 30 - 44 ani, 38% dintre decesele prin boala cardiaca ischemica, dar si 71% din decesele de cancer pulmonar si 42% din totalul bolilor cronice pulmonare obstructive au fost atribuite consumului de tutun.

In Romania 2004, 15% dintre toate decesele, 20% prin boli transmisibile si 16% prin netransmisibile (NCD) erau cauzate de fumat. In categoria NCD, fumatului ii erau atribuibile 13% din toate decesele prin boli cardiovasculare, 28% - cancere si 51% - boli respiratorii.

Recentul studiu privind situatia fumatului la adulti la nivel global (Global Adult Tobacco Survey –GATS, pentru Romania in 2011 indica o prevalenta a fumatului de 26,7% (4.85 milioane) si din 37,4% la barbati fata de 16,7% la femei, ceea ce releva un anumit progres fata de prevalenta de 30,0 % inregistrata in 2007.

FCTC reprezinta primul tratat negociat sub auspiciile OMS, cu scopul de a controla la nivel la nivel global epidemia de tutun. Aplicarea acestui tratat, ratificat prin acte normative legale pentru 174 de state si organizatii de integrare economica, (intre care UE), intampina opozitie si bariere din partea industriei tutunului ce incearca deschis sa dilueze masurile si sa amane termenele de implementare a prevederilor legale privind FCTC la nivel national, iar mascat recurge la o diversitate de tactici de sustinere a consumului de tutun si de discreditare a evidentelor stiintifice, institutiilor si persoanelor angajate in politicile anti-fumat.

Guvernele, ministerele sanatatii, alte agentii, structurile administrative deconcentrate, precum si societatea civila trebuie sa mentina o stare continua de vigilenta fata de aceste atacuri la adresa sanatatii publice. Raportul GATS Romania 2011 mentioneaza, dincolo de progrese, etapele inca necesare pentru aplicarea FCTC in domeniile protejarii persoanelor de fumul de tutun si al interdictiilor privind publicitatea, promovarea si de sponsorizarea tutunului. Ziua Mondiala fara Tutun 2012 poate contribui semnificativ la acest deziderat prin evidentierea la nivel local a obstructionarii prevederilor legale in vigoare si gasirea celor mai eficiente solutii pentru contracararea acestor incercari.

Foto: argeseanul.com

     
Tag-uri: tigari, Iasi, fumat
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii