ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-04-2013, ora 10:03

Ziua Internationala a Romilor, sarbatorita luni la Iasi

Articol de Madalina Irimia

In fiecare an, la 8 aprilie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Romilor. La Congresul Mondial al Romilor, desfasurat la Londra, in anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Romilor din intreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al romilor, cantecul "Gelem, gelem", de cantareata si actrita Olivera Vuco, in cunoscutul film iugoslav "Am intalnit si tigani fericiti", pelicula ce dateaza din 1967.

De asemenea, a fost adoptat si steagul international al romilor, avand jumatatea de jos verde, simbol al campurilor inverzite, si jumatatea de sus albastra, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roata, simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietilor, iar pe de alta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei. Doua decenii mai tarziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Romilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii romani, decizia fiind semnata de 17 specialisti in domeniu, din diferite tari, in prezenta unui observator al UNESCO.

Manifestarile prilejuite de acest eveniment, organizate de catre romii din Iasi, au in vedere constientizarea opiniei publice asupra semnificatiei zilei de 8 aprilie ca Ziua Internationala a Romilor, promovarea culturii si a dialogului pe tema interculturalitatii in randul cetatenilor din municipiul si judetul Iasi, cultivarea respectului si a empatiei, combaterea discriminarii si promovarea diversitatii culturale a cetatenilor, ca o garantie a eliminarii prejudecatilor, stereotipurilor si marginalizarii si totodata promovarea cetateniei active si a caritatii

Perioada 8- 11 aprilie 2013

-Luni 08 aprilie 2013 – ora 13.00 - 15.00 animatie stradala, Parcul Voievozilor Iasi, (muzica de promenada) , organizator Partida Romilor “Pro Europa”

-Marti 09 aprilie 2013 – Concurs scolar de istoria si traditiile romilor – participa elevi romi si neromi din 22 de judete, organizator Inspectoratul Scoalar Judetean Iasi

-Miercuri 10 aprilie 2013 – ora 18.00 Balul mamelor rome, Centrul Providenta, actiune civica si caritabila, pentru strangere de fonduri, organizatori Miscarea Cicivica a Mamelor Rome „Amare chave – Copii nostri, A.C.O.R.D/ Alianta Comunitatilor si Organizatiilor Rrome pentru Democratie IASI, in parteneriat cu Institutia Prefectului Judetului Iasi si Primaria Municipiului Iasi. Accesul este permis pe baza de invitatie in valoare de 30 ron. Sumele colectate vor fi utilizate pentru dotarea gradinitelor din comunitatile izolate de romi cu materiale educationale (creta, baloane, mingi, planse educationale, obiecte de clovnerie, etc.), rechizite pentru copii (ghiozdane, caiete, instrumente de scris), imbracaminte/incaltaminte pentru copii si mobilier scolar. Numar participanti estimati - 300 (oficialitati locale si oameni de afaceri neromi, cadre didactice, directori de institutii deconcentrate). Se va amenaja o expozitie cu fotografii, un stand de carte si expozitie cu vanzare obiecte mestesugaresti specifice romilor .

Foto: adevarul.ro

     
Tag-uri: romi, Iasi, bal
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii