ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
18-05-2013, ora 09:24

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii, marcata de DSP Iasi

Articol de Cristian Amariei

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO) este o zi si o campanie dedicata constientizarii acestei afectiuni, care are loc in intreaga Europa in fiecare an, in a treia sambata a lunii mai. Aceasta zi reuneste comunitatile medicale si politice cu publicul in evenimente ce au loc in intreaga Europa.

Supragreutatea si obezitatea reprezinta al cincilea risc de decese la nivel global. Datele publicate de EUROSTAT in noiembrie 2011 au aratat ca in statele UE, intre 8-25% dintre adulti sunt obezi. Conform Comisiei Europene, aproximativ 3 milioane de scolari din Europa sunt obezi si aproximativ 85000 devin obezi in fiecare an. Obezitatea poate fi prevenita, iar lupta impotriva ei de la cea mai frageda varsta are cele mai mari sanse de reusita.

Tema aleasa pentru celebrarea Zilei Europene Impotriva Obezitatii ZEIO pentru anul 2013 se refera la necesitatea interventiei conjugate a tuturor celor implicati in cresterea copiilor pentru adoptarea unor masuri de prevenire a aparitiei obezitatii in randul tinerelor generatii. Scopul campaniei este sensibilizarea populatiei in privinta efectelor negative ale obezitatii asupra organismului tanar, avand ca element central colaborarea tuturor actorilor implicati.

Sloganul campaniei este „Impreuna pentru cresterea unor generatii fara greutate”. Obezitatea este de cele mai multe ori legata de factori ai stilului de viata ce pot fi preveniti, in mod special obiceiurile alimentare deficitare si sedentarismul. Adultii trebuie sa fie model pentru tinerele generatii in adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos.

Directia de Sanatate Publica Iasi , organizeaza in perioada 18 mai - 28 mai 2013 campania de informare si educare dedicata acestei zile :

- Actiune de IEC in colaborare cu Societatea Studentilor Farmacisti din Iasi si Facultatea de Educatie Fizica si Sport, in perioada 17-19 aprilie la Pallas Mall, in cadrul proiectului ,,Sanatate prin miscare’’, unde se vor face exercitii fizice,vor fi distribuite mere, materiale informative si se vor purta discutii libere despre un stil de viata sanatos.

- Participarea la Conferinta pe tema ,, Preventia obezitatii la varsta copilariei-rolul educatiei pentru sanatate’’, care va vea loc sambata , 18 mai 2013, ora 10.00, in sala de coferinte a Centrului de Afaceri Ideo, Iasi.

- Actiune de IEC in colaborare cu Societatea Studentilor Farmacisti din Iasi in data de 21 mai in holul Universitatii de Medicina si Farmacie, unde vor fi distribuite mere, se va determina greutatea ,IMC si vor fi distribuite materiale informative.

Prin aceste activitati se doreste constientizarea populatiei generale privind riscurile obezitatii la copil si responsabilitatea pe care o au ei insisi in mentinerea sanatatii.

Alimentatia si activitatea fizica joaca un rol tot mai important in influentarea starii de sanatate in Uniunea Europeana. Statele membre ale Uniunii Europene se confrunta cu problema supragreutatii si obezitatii.

Conform OMS, prevalenta obezitatii s-a dublat incepand cu anul 1980 pana in prezent. In 2008, peste 1,4 miliarde de adulti cu varsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre acestia, peste 200 de milioane de barbati si aproape 300 de milioane de femei erau obezi. In 2011, peste 40 milioane copii sub varsta de 5 ani erau supraponderali. In 2008, 35% din adultii cu varsta de 20 de ani si peste erau supraponderali, iar 11% erau obezi. 65% din populatia lumii traieste in tari in care supraponderalitatea si obezitatea ucid mai multi oameni decat subponderalitatea (aceasta include toate tarile cu venituri mari si majoritatea celor cu venituri medii).

Supragreutatea si obezitatea reprezinta al cincilea risc de decese la nivel global. Obezitatea poate fi prevenita. Cel putin 2,8 milioane de adulti mor in fiecare an ca urmare a faptului ca au greutatea peste limitele normale. Supragreutatea si obezitatea raspund de peste 44 % dintre problemele cauzate de diabet, peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace si de 7-41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. Mai demult, ea era considerata o problema a tarilor cu venituri mari, dar la ora actuala obezitatea este in crestere in tarile cu venituri mici si medii, mai ales in mediul urban.

In 2010, peste 40 milioane copii sub varsta de 5 ani erau supraponderali. Aproape 35 milioane copii supraponderali traiesc in tari in curs de dezvolare si 8 milioane in tari dezvoltate. Copiii din tarile cu venituri mici si mijlocii sunt mai vulnerabili la o nutritie inadecvata in perioada prenatala, de sugar si de copil mic. Ei sunt expusi in acelasi timp la alimente bogate in grasimi, zahar, sare, cu densitate energetica ridicata, cu putini micronutrienti si mai ieftine. Aceste modele alimentare, impreuna cu activitate fizica redusa duc la cresterea marcata a obezitatii infantile, dar in acelasi timp problema subnutritiei ramane nerezolvata.

Ultimele date publicate in noiembrie 2011 de EUROSTAT arata ca in statele UE, intre 8%-25% din adulti sunt obezi. Activitatea fizica insuficienta este factor de risc pentru aparitia supragreutatii si obezitatii, atat la adulti, cat si la copii. Activitatea fizica este considerata insuficienta daca este practicata de mai putin de 5 ori 30 de minute activitate moderata pe saptamana sau mai putin de 3 ori 20 de minute activitatea sustinuta pe saptamana, sau echivalentul

In Romania, femeile sunt mai sedentare, avand o prevalenta a activitatii fizice insuficiente intre 40-49,9%, barbatii avand prevalenta intre 30-39,9%. Institutul National de Sanatate Publica si Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate din Bucuresti au identificat prevalenta primelor 5 categorii de boli cronice dispensarizate in cabinetele medicale scolare, in anul scolar 2010-2011, pe cicluri de invatamant. Numarul total de cazuri de obezitate de origine neendocrina a fost de 27755, prevalenta de 1,6% inregistrate in anul scolar 2010-2011 in 35 de judete (inclusiv Municipiul Bucuresti). Obezitatea neendocrina a avut prevalenta de 0.45% la cresa, 1.10% la gradinita, 1.77% la clasele I-IV, 2.10% la clasele V-VIII si 1.49% la clasele IX-XII.

In Romania a fost realizat in perioada 2009-2010 Raportul asupra Cercetarii Comportamentelor de Sanatate la Copiii si Adolescentii din Romania - Studiu HBSC/WHO (2010)14, cu informatii provenind de la 3 baze de date cu 5504 chestionare valide: 1681 pentru categoria de 11 ani, 1763 pentru categoria de 13 ani si 2060 pentru categoria de 15 ani. Raportul a fost realizat in cadrul unui proiect finantat din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania.

Enumeram mai jos unele dintre rezultatele obtinute in urma analizarii comportamentelor tinta in randul copiilor si adolescentilor:

1. Proportia celor care consuma zilnic micul dejun variaza intre 34% si 54%. Se remarca o tendinta semnificativa de scadere a luarii micului dejun de la varsta de 11 ani la cea de 15 ani, rezultat ce poate sugera cresterea frecventei acestui comportament nesanatos si dupa 15 ani.

2. In ceea ce priveste consumul zilnic de fructe si legume, consumul zilnic de fructe scade semnificativ cu varsta, atat pentru baieti, cat si pentru fete, iar baietii consuma semnificativ mai putine fructe decat fetele. Dintre fetele si baietii de 11-15 ani, 60% nu au un consum adecvat de fructe. Nu s-au constatat diferente semnificative intre copiii din mediul urban si rural. Tendinta de consum de fructe a ramas constanta fata de 2005, cu exceptia grupei de varsta de 13 ani, unde s-a redus semnificativ. Consumul de legume este semnificativ mai redus decat cel de fructe la toate categoriile de varsta si sex fata de anul 2005.

Studiul HBSC – Romania aduce evidente pentru ca programele de promovare a unei alimentatii sanatoase in randul copiilor sa urmareasca cresterea consumului de fructe si legume.

3. Desi se constata o tendinta de scadere semnificativa fata de 2005/2006 a consumului de sucuri carbogazoase in randul copiilor, acest comportament de risc ramane inca unul foarte raspandit, peste media celor 42 de tari HBSC (2005/2006).

Daca la procentul tinerilor care consuma zilnic o bautura carbogazoasa cumulam pe cei care consuma acest tip de bauturi de 5-6 ori pe saptamana, rezulta ca aproximativ 50% din tineri consuma in exces sucuri cu adaos de zahar. Acest consum este mai prevalent in randul copiilor (atat fete, cat si baieti) proveniti din familii cu status socio-economic ridicat. In concluzie, educatia consumului de apa la copii si adolescenti apare ca o necesitate.

4. Daca la consumul crescut de racoritoare indulcite, se adauga si consumul de dulciuri, chipsuri si cartofi prajiti, se contureaza pregnant un pattern de comportament alimentar ce favorizeaza obezitatea. Consumul de dulciuri este semnificativ mai crescut in randul fetelor, iar cel de chipsuri si cartofi prajiti, in randul baietilor. Se constata o tendinta de scadere a consumului odata cu varsta. Modificarea comportamentala apare ca necesara nu doar in randul copiilor, dar si al parintilor, avand in vedere ca tinerii percep ca pot sa obtina aceste produse de la parinti .

Determinantii ce favorizeaza raspandirea obezitatii sunt multipli, printre cei mai importanti sunt:

1. Factorii comportamentali - obiceiurile alimentare nesanatoase, alimentatia cu mancaruri tip fast-food si dulciuri concentrate - consumate in exces si din cauza ambalajelor si reclamelor ispititoare, cunostintele insuficiente ale populatiei despre alimentatia sanatoasa, nerespectarea de catre majoritatea oamenilor a regimului de munca si odihna, practicarea insuficienta a sportului, culturii fizice etc.

2. Factorii neuropsihici pot favoriza de asemenea aparitia bolii, prin modificarea apetitului si a stilului de viata. Pofta de mancare a obezilor este influentata de o multitudine de factori: tulburari psihice, leziuni hipotalamice, pituitare sau alte leziuni cerebrale, afectiuni tiroidiene (hipotiroidism), hiperinsulinism.

3. Anumite modificari ale activitatii glandelor endocrine pot crea o predispozitie la obezitate si anume: - functia exagerata a glandelor suprarenale poate sa duca, in anumite conditii, la o crestere a poftei de mancare, iar unele boli ale pancreasului si ale glandei tiroide duc la obezitate datorita modificarii functiilor tiroidei, tulburari ovariene si in special la menopauza, care predispun la cresterea masei corporale etc.

4. Factorii ereditari. La anumite persoane, exista o predispozitie la obezitate. Aceasta predispozitie este de obicei comuna mai multor membri ai uneia si aceleiasi familii, fiind o predispozitie familiala.

In ceea ce priveste principalii determinanti sociali ai obezitatii, acestia sunt clasa sociala, fumatul, malnutritia timpurie, numarul de copii, urbanizarea.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii