ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-10-2012, ora 11:14

Ziua Armatei Romane, sarbatorita joi la Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Ziua Armatei Romaniei, sarbatorita la 25 octombrie, reprezinta un simbol cu valoare de referinta in istoria si constiinta poporului roman, o zi care, dincolo de semnificatia ei strict istorica, aceea a eliberarii, in 1944, a ultimei brazde de pamant romanesc, glorifica faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului romanesc, de la cei care au contribuit, din vechime decisiv la formarea natiunii si a statului roman, la cei care si-au dat viata pentru cucerirea indepedentei de stat a Romaniei si realizarea statului national unitar roman sau au luptat in cele doua razboaie mondiale pana la eroii zilelor noastre, cazuti la datorie in teatrele de operatii.

In cinstea Zilei Armatei Romaniei, militarii Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” organizeaza o serie de manifestari si ceremonii militare dupa urmatorul program:

Marti, 23 octombrie incepand cu ora 12.00, se va desfasura o ceremonie de inaugurare si sfintire a cimitirului Militar din satul Maxut, comuna Deleni, judetul Iasi, cimitir militar in care se odihnesc eroii Regimentului 48 Infanterie Buzau, cazuti la datorie in iarna anului 1917.

La ceremonie vor participa Prefectul judetului Buzau domnul Gabriel Dragos Balta, Prefectul Judetului Iasi domnul Romeo Olteanu, presedintii consiliilor judetene Buzau si Iasi, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” general de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt” general de brigada Vasile Roman, cadre militare in retragere si veterani de razboi.

Miercuri, 24 octombrie intre orele 12.00-14.00, militarii Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” vor prezenta, in cadrul Proiectului "Ziua Armatei Romaniei in scoli", elevilor Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, colegiului „Constantin Negruzzi”, precum si elevilor liceelor „Mihai Eminescu”, „Grigore Moisil”, „Garabet Ibraileanu” din Iasi, activitati desfasurate de militarii romani in misiuni interne si internationale.

In curtea Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, militarii vor instala standuri pe care vor fi prezentate echipamente militare - armament usor de infanterie, veste antiglont, casca si ochelari de protectie, binoclu, busola etc., echipament cu care militarii se instruiesc si participa la misiuni.

Totodata, in incinta institutiei de invatamant, pentru elevii din clasele a VIII-a si a XII-a, reprezentantul biroului de informare recrutare, insotit de elevi si studenti militari, va prezenta oferta educationala si avantajele alegerii carierei militare, iar militari participanti la misiuni in teatrul de operatii din Afganistan si Irak vor prezenta tipurile de misiuni executate.

In ziua de 25 octombrie vor fi organizate ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Eroului slt. Bogdan Valerian HANCU (de la ora 09.00) si Monumentul Eroilor Diviziei a 2-a Cavalerie/Statuia „Cavaleristului in atac” vis-a-vis de Parcul Copou (de la ora 11.30).

Astfel de ceremonii vor fi organizate, in aceeasi zi, si in garnizoanele din subordinea Brigazii 15 Mecanizata „Podu Inalt” dupa cum urmeaza:

- Mormantul Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant de la Manastirea Putna (de la ora 12.00);

- Mausoleul Eroilor de la Oituz (ora 12.00);

- Monumentul Eroilor din Cimitirul Eroilor – Piatra Neamt (ora 10.00);

- Monumentul Eroilor din primul Razboi Mondial – Cimitirul Pacea I si II – Botosani (ora 10.00);

- Monumentul Eroilor din Cimitirul Central – Bacau (ora 10.00).

Seria de manifestari va fi incheiata in zilele de sambata, 27 octombrie si duminica 28 octombrie (de la ora 12.00), cand centrul comercial Iulius Mall va gazdui un eveniment de prezentare a Armatei Romaniei, organizat intr-o conceptie moderna, dinamica si deschisa catre marele public. Activitatile vor cuprinde exercitii demonstrative, standuri de tehnica si armament, spectacole ale muzicilor militare, precum si alte activitati care sa permita cetatenilor sa se familiarizeze cu principalele misiuni ale Armatei Romaniei.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii