ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
08-05-2013, ora 16:51

“Vot alb” pentru sanctionarea politicienilor

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru a depus azi proiectul legislativ ce prevede introducerea votului alb atat pe buletinul vot cat si in formula de calcul a voturilor valabil exprimate. Deputatul considera ca prin aceasta modalitate de vot se ofera pentru prima data alegatorilor posibilitatea reala de a da un vot de blam tuturor partidelor si politicientilor si de a reduce numarul de parlamentari.

Parlamentarul apreciaza ca adoptarea acestui act normativ va avea duce la scaderea absenteismului la vot si va obliga atat politicienii si partidele sa-si respecte promisiunile electorale.

Ne-am saturat de toti politicienii ne promit lapte si miere in campania electorala si isi uita promiunile imediat ce pun mana pe putere. Acest sistem de vot ne va da pentru prima data posibilitatea sa-i sanctionam pe ei si pe partidele pe care le reprezinta. Votul alb este in principal un vot de blam prin care alegatorii pot sactiona atat candidatii cat si partidelor politice din fiecare colegiu pentru oferta electorala necorespunzatoare sau promisiunile neonorate dar obiectivul major al acestui proiect legislativ este cresterea participarii la procesul electoral pentru ca sa hotaram cu totii ce e mai bine pentru noi si tara noastra. Putini stiu astazi ca putem sa ne exprimam nemultumirea fata de politica si politicieni prin simpla introducere in urna a buletinului de vot nestampilat iar si mai putini stiu ca acest vot practic nu conteaza el nefiind luat in calculul voturilor valabil exprimate.

Sanctionarea prin vot de blam in acest moment este mai mult morala pentru ca, desi putem vota alb prin neaplicarea stampilei pe buletinul de vot, aceste buletine nu intra in calculul voturilor valabil exprimate si implicit nici in calculul numarului de parlamentari pe care il vor obtine la final partidele. Pentru ca aceasta sanctiune sa devina efectiva acest act normativ prevede ca votul alb sa fie exprimat intr-un patrulater distinct pe buletinul de vor si sa conteze in formula de calcul a voturilor valabil exprimate . Concret: La finalul listei cu numele candidatilor pe buletinului de vot se inscrie votul alb. În unghiul din partea stângă sus a patrulaterului se va imprima sintagma,,vot alb" iar in centrul patrulaterului va fi imprimat ,,Niciunul". Toate formulele de calcul a voturilor valabil exprimate si implicit a coeficientilor electorali si a numarului de parlamentari includ si buletinele de vot cu voturi albe”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii