STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
22-03-2015, ora 09:14
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Voluntari americani pentru copiii abandonati. Noua studente din SUA fac voluntariat in centrele iesene de plasament
Articol de Cristian Amariei La varsta la care alti tineri se distreaza si petrec timp cu prietenii lor, noua studente din America si-au lasat familiile ca sa aiba grija de copiii abandonati in centrele iesene de plasament. Tinerele au calatorit aproape 8.000 de kilometri ca sa le poata oferi copiilor cu afectiuni grave sansa la o dezvoltare normala. Ajutorul lor a fost bine venit tinand cont de deficitul mare de personal din centrele de plasament de la noi.
Courtney are 23 de ani si este una dintre cele noua studente din America care au venit in Iasi sa faca voluntariat intr-un centru de plasament. Ca sa poata ajuta copiii, a fost nevoita sa isi intrerupa studiile.
"Studiez bolnavii cu deficiente de auz si vorbit. Vreau sa predau intr-o scoala pentru copii surdo-muti cand o sa termin universitatea. - si acum esti in vacanta? - Am luat pauza ca sa vin aici. - Special ca sa vii aici? -Da! A meritat, absolut," spune Courtney.
Tinerele fac voluntariat in centrul de plasament Sfantul Andrei, unde sunt cazati 78 de copii care sufera de boli de inima, autism sau sindrom Down.
"Am simtit ca sunt intr-un punct al vietii mele in care vreau sa daruiesc, sa ma concentrez pe alti oameni in afara de mine. Iubesc copiii, ma fac foarte fericita," povesteste Kate, voluntar.
"Ii iubesc pe copiii cu care lucrez. Nu pot sa se miste foarte mult, sau sa interactioneze, dar am reusit sa cunosc personalitatea fiecaruia, chiar daca nu pot sa vorbeasca sau sa se miste foarte mult," a spus Erin, tot voluntar.
Angajatii centrului de plasament din Iasi s-au plans de nenumarate ori ca nu fac fata numarului de copii cu deficiente si au facut apeluri publice in incercarea de a gasi voluntari.
Teresa Rosu, angajat la centrul de plasament Sfantul Andrei: "Personalul este insuficient pentru nevoile care sunt aici, pentru a acoperi tot ce inseamna confortul acestor copii si ajutorul voluntarilor este, as putea spune, binevenit."
Directia Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are un deficit de peste 400 de salariati
In timp ce deficitul de angajati este mare, numarul voluntarilor romani este de doar cateva zeci.
"Nu se implica cu timp si daruire, asa cum fac cei care vin din strainatate, care in timp de 3-4 luni cat deruleaza acest program vin in fiecare zi," spune Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi.
Tinerii gasesc numeroase motive sa nu se implice in activitati de voluntariat:
"Program incarcat la facultate, faptul ca si atunci cand nu mergem la facultate chiar nu vrem sa mergem la centrele de plasament pentru ca persoanele nu sunt asa cum ne asteptam noi."
"Nu stiu nici daca am avut nici timpul necesar, am fost ocupat si cu alte chestii, iar la voluntariat trebuie sa te dedici, totusi."
Chiar daca au cheltuit aproape 5.000 de dolari pentru transport si cazare, din propriul buzunar, voluntarele venite din Statele Unite ale Americii nu asteapta nimic in schimb.
"Vin zilnic, in intervalul 9:00 - 12:00, s-a creat o legatura foarte buna cu copiii, copiii sunt familiarizati cu ei. Ne ajuta foarte mult in activitati, ne bazam pe ajutorul lor zi de zi," a spus Teodora Racoveanu, psihopedagog.
Tinerele vor ramane alaturi de cei mici pana in luna mai, atunci cand le vor lua locul alti americani dornici sa ii ajute pe copiii abandonati.
Sursa: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email