STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
06-10-2015, ora 08:30
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Victor Ponta, noi vesti despre salariile romanilor. Ce se intampla cu majorarea preconizata
Articol de Cristian Amariei Premierul Victor Ponta a declarat luni ca proiectul legii salarizarii va fi trimis spre dezbatere in Parlament si ca nu intentioneaza sa dea o ordonanta pe acest subiect. Seful Guvernului a precizat ca salariile nu vor creste cu 25% in acest an, asa cum s-a vehiculat in ultimele zile.
Victor Ponta a subliniat ca nu se pune problema ca majorarile salariale ale bugetarilor sa fie adoptate prin ordonanta de urgenta si ca legea salarizarii va urma traseul normal. "(Legea salarizarii, n.r.) mai devreme decat sa fie trimisa in Parlament, dezbatuta si aprobata in Parlament, promulgata de presedinte, nu se poate aplica. Nu exista alta formula. Nu intentionam sa dam ordonanta de urgenta. Ar fi o greseala, pentru ca e o lege atat de complexa, cu atat de multe probleme, incat sa zic eu ca am facut-o perfect si nu mai e nevoie de nimic ar fi o greseala. Cred ca e nevoie de dezbatere in Parlament. Cat va dura dezbaterea in Parlament, daca mai departe o va promulga sau nu presedintele, pentru ca acum, dupa surpriza cu Codul fiscal, nu mai pot sa zic... Nu stiu daca o promulga sau nu", a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului.
Intrebat daca salariile personalului bugetar vor creste cu 25% inainte de finalul anului, cum s-a vehiculat in ultimele zile, Ponta a raspuns: "As vrea eu, dar nu".
"Orice crestere salariala trebuie facuta in limita sustenabilitatii, in asa fel incat sa nu le marim acum si, cine stie, mai tarziu, cum a facut Basescu, sa le taie. Ceea ce vom propune va fi doar bazat pe resursele pe care le avem la dispozitie. Vreau sa precizez foarte clar: niciodata nu am spus si nu voi spune ca putem, din prima zi sau din primul an, sa marim la toata lumea. E vorba de o etapizare, pe o perioada de trei sau patru ani", a explicat premierul.
In ultimele zile a circulat, pe surse, informatia ca toti bugetarii ar urma sa primeasca o marire de 25% la salariu incepand cu 1 decembrie 2015. In schimb, acestia nu vor mai primi bani in plus in 2016, an electoral, intrucat legea nu permite acest lucru. Astfel, urmatoarea marire de salarii la bugetari ar fi urmat sa vina cel mai devreme in 2017.
Conform legii, salariile nu pot fi majorate cu mai putin de 6 luni inainte de alegeri. Iar cum primele alegeri din 2016 vor avea loc in vara lui 2016, cele locale, iar in toamna ar urma sa aiba loc cele legislative, guvernul nu va avea dreptul sa mareasca salariile. Prin urmare, aparent, singura varianta posibila ar fi ca majorarea salariilor bugetarilor sa fie facuta in urmatoarele doua luni.
Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social a precizat la Romania TV ca aceste cresteri salariale din sectorul buugetar sunt inca in negociere. Totusi, acesta a precizat ca Guvernul vrea majorarea punctului de pensie cu 5% de la inceputul anului viitor.
Legat de pensii, asa cum a anuntat ministrul Rovana Plumb chiar daca calculul economic prevede o crestere de 4%, Guvernul va identifica suma pentru ca toti pensionarii sa aiba punctul de pensie majorat cu 5% din 1 ianuarie 2016.
"In privinta legii salarizarii unitare si/sau cresterea unor salarii pe zona de educatie, administratie publica, politisti, caile ferate, lucrurile sunt intr-o continua negociere. A veni astazi si a spune ca salariile din educatie vor creste vor creste cu 25%, 15 sau 20% nu face decat sa creeze iluzii desarte", a precizat ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop, la Romania TV.
Acesta a adaugat ca prioritatea Guvernului este legea salarizarii unitare in sistemul bugetar. "In maximum 2 saptamani proiectul de lege trebuie sa intre in dezbatere publica. Daca Parlamentul o sa-l voteze in forma initiala sau daca va modifica anumite articole, nu va putem spune astazi. Proiectul prevede cresteri salariale etapizat din 1 ianuarie 2016 pana la final de 2017. (...) Exista o varianta inaintata de catre Guvern, o posibilitate de 10% crestere, pe care sindicalistii au avut-o in fata inaintata de ministrul Teodoroivici, plecand de la faptul ca in sistemul de educatie s-a acordat 5% de la 1 martie si 5% din 1 septembrie, o posibilitate de majorare cu 10% de la 1 noiembrie. Sindicalisti au cerut 15% pentru a incheia cu 25%. Sunt negocieri. Le-am promis colegilor din educatie ca vom avea o noua discutie dupa ce se va incheia exercitiul financiar pe primele trei trimestre. Acesta s-a intampla in saptamana urmatoare. Sunt sigur ca in perioada urmatoare se vor aseza din nou la masa negocierilor pentru a gasi solutia finala", a adaugat Liviu Pop.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email