ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
04-03-2012, ora 10:32

Vezi care au fost hotararile luate in cadrul sedintei comune de Guvern pe fiecare domeniu in parte:

Articol de Gianina Petruca

Reprezentantii Guvernelor din Romania si Republica Moldova au semnat ieri, la Iasi:

1. Acordul de cooperare pentru acordarea de sprijin reciproc in cazul producerii unor dezastre

Documentul reglementeaza principiile si modalitatile tehnice de desfasurare a actiunilor de prognozare, prevenire, pregatire, protectie si interventie, in scopul localizarii, limitarii si inlaturarii efectelor calamitatilor naturale, avariilor industriale si/sau ale catastrofelor.

2. Acord de colaborare in domeniul dezvoltarii regionale

Acordul prevede cooperarea celor doua parti in elaborarea cadrului juridic in domeniul constructiilor si dezvoltarii regionale si armonizarea acestuia cu reglementarile UE, precum si realizarea de schimburi de experienta in domeniul functionarii institutiilor si organismelor de implementare a politicii de dezvoltare regionala.

3. Acord bilateral privind regimul juridic al mormintelor de razboi

Reglementeaza situatia mormintelor militarilor romani cazuti pe campurile de lupta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inhumati in peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul Republicii Moldova si care, in mare parte, au fost desfiintate dupa anul 1945. Vor fi identificate, reconstruite si amenajate aceste locuri de inhumare, astfel incat eroilor de razboi romani sa li se poata acorda onorurile cuvenite.

4. Documente bilaterale in domeniul muncii si securitatii sociale


structurile de inspectie a muncii din ambele tari in ceea ce priveste promovarea si aplicarea principiilor europene in organizarea si desfasurarea activitatilor de inspectie.
pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale (cu accent asupra sustinerii financiare a sistemului public de pensii).
salarizarea angajatilor din sectorul public, in vederea armonizarii cu legislatia UE in domeniu.
protectia drepturilor persoanelor cu handicap si protectia drepturilor copilului.

5. Romania va coopera cu Republica Moldova in domeniul tineretului si sportului:

Cooperarea in domeniul tineretului se refera la tinerii avand varsta cuprinsa intre 14 si 35 de ani si se va face prin schimburi de delegatii de tineret, schimburi de experienta intre specialisti, participarea la tabere tematice, participarea la festivaluri culturale si folclorice pentru tineret.

6. Romania intentioneaza sa sprijine financiar Republica Moldova cu 15 milioane de euro pentru proiecte in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice:

In perioada urmatoare se vor face demersuri pentru semnarea unui Protocol Adițional de modificare a “Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova”.

7. Romania si Republica Moldova colaboreaza in domeniul agriculturii:

Se vor avea in vedere o serie de masuri, intre care: infiintarea unui grup de lucru format din reprezentantii celor doua ministere, organizarea de reuniuni periodice ale grupului de lucru, in vederea analizei stadiului cooperarii in domeniul agriculturii si industriei alimentare, precum si identificarea unor noi actiuni si proiecte de cooperare.

8. Colaborare in domeniile energiei electrice si gazelor naturale

Discutiile au vizat proiecte comune, printre care:

- Gazoductul Iasi-Ungheni,pentru care ministerele de resort ausemnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi–Ungheni. De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile raului Prut .

- Interconectarea sistemelor de energie electrica din Republica Moldova cu reteaua europeana ENTSO-E si montarea fibrei optice intre Isaccea si Chisinau. Acesta este un proiect nou, necesar in vederea interconectarii Republicii Moldova la reteaua ENTSO-E.

- Proiectul de investitie in vedereainterconectarii energetice a Republicii Moldova atat la Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica (ENTSO-E) cat si cu Romania, LEA 400 kV Suceava-Balti.

- Proiectul liniei electrice LEA 110 kV Falciu-Gotesti, pentru care Transelectrica SA a realizat deja partea de investitii pe teritoriul Romaniei si care se estimeaza a fi finalizat la sfarsitul anului 2012.

9. Proiecte comune in domeniul infrastructurii:

Avand in vedere nevoile de interconectare ale Republicii Moldova la reteaua feroviara europeana, cele doua ministere au convenit formarea unui grup de lucru la nivel de experti care sa asiste autoritatile de la Chisinau in atragerea de finantare internationala pentru proiectul caii ferate cu ecartament ingust (1435 mm) Ungheni-Chisinau.

De asemena, cele doua parti s-au angajat sa caute mijloace de punere in practica a interconectarii viitoarei autostrazi Targu-Mures - Iasi – Ungheni cu infrastructura de transport rutier de pe teritoriul Republicii Moldova, printr-un pod peste Prut la Ungheni.

10. Romania si Republica Moldova vor continua cooperarea in domeniul sanatatii, stabilita inAcordul de cooperare semnat in 2010:

Romania si Republica Moldova vor derula parteneriate in asistenta medicala de urgenta, supravegherea transfrontaliera a maladiilor transmisibile, boli infectioase, transplant si psihiatrie.

11. Expertii din Ministerul Finantelor Publice din Romania vor acorda expertiza colegilor din Republica Moldova, in procesul de reforma institutionala:

Propunerea a vizat renegocierea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si capital sau incheierea unui protocol care sa vizeze, printre altele:

- Reducerea cotelor de impozit cu retinere la sursa prevazute de conventie, respectiv cele care se aplica veniturilor de natura dividendelor, dobanzilor si redeventelor;

- Imbunatatirea schimbului de informatii conform celor mai recente prevederi OCDE, inclusiv crearea posibilitatii efectuarii unui schimb de informatii in domeniul bancar ori de cate ori sunt solicitate de catre una dintre tarile partenere;

- Introducerea unui nou articol privind asistenta reciproca in colectarea creantelor.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii