ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-02-2016, ora 08:12

Verificari la Iasi si Hunedoara. Unul din doi locuitori apeleaza intr-un an la serviciile medicale

Articol de Cristian Amariei
Se desfasoara controale la unitatile de primiri urgente din Hunedoara si Iasi, judete aflate in topul national in ceea ce priveste numarul de urgente. Statisticile arata ca unul din doi locuitori apeleaza, intr-un an, la aceste servicii medicale. Acesta este si motivul pentru care secretarul de stat in Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anuntat ca va face verificari amanuntite in cele doua judete. Medicii au insa o explicatie simpla: pacientii cu afectiuni minore, care ar putea fi tratate de medicul de familie, aglomereaza inutil sectiile.

La Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi vin zilnic 200 de pacienti pentru consultatii in regim de urgenta. 15% dintre cazuri ar putea fi tratate la fel de bine de un medic de familie.

„La noi, medicul de familie nu prea se implica atat de mult, mai mult ca sa scape ne trimite, duceti-va la.... De multe ori mi s-a spus ca nu era cazul sa ajungeti aici, ce fel de medic de familie aveti,” spune tatal unui pacient.

Situatia este similara si la Spitalul de Pediatrie din Iasi. Din cei peste 37 de mii pacienti consultati anul trecut de medicii de la UPU, doar 7% reprezentau urgente.

„Am venit in spital, aici, sa-mi consult copilul. N-am fost la medicul de familie, am venit aici, am zis ca-s mai speciali,” zice o mama.

„Serviciul se aglomereaza si incep sa apara discutii, ca el sta prea mult, ca e o urgenta si nu e luat mai repede,” explica Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului pentru Copii Sf. Maria Iasi.

Medicii de familie spun ca multi dintre cei care merg la urgenta nu au asigurari medicale si aceasta este singura metoda prin care pot primi asistenta medicala gratuita.

„Alternativa obisnuita pentru dansii e sa se duca in unitatile de primiri urgente,” precizeaza Liviu Oprea, presedintele Colegiului Medicilor Iasi.

O situatie similara este si in Hunedoara. La Spitalul Judetean, anul trecut au fost cu 5% mai multe solicitari decat in 2014.

“In anul 2015 s-au prezentat 45.900 de pacienti, dintre care 10% au fost victime din accidente rutiere, cam 15% traumatisme de diferite etiologii, 10% afectiuni dentare si cam 65% afectiuni de interne si chirurgicale,” spune Tanase Popa, sef UPU Spitalul Judetean Deva.

Situatia din cele doua judete a atras atentia secretarului de stat Raed Arafat.

Cele doua judete in rosu vor face obiectul unei analize amanuntite in acest an, sa vedem de ce in aceste doua judete utilizarea unitatii de primiri urgente este mult mai mare decat in restul tarii,” a declarat Raed Arafat, secretar de stat MAI.

In functie de rezultatul acestor verificari, autoritatile vor incerca sa gaseasca solutii pentru ca Unitatile de Primire Urgente sa nu mai fie aglomerate inutil.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii