STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
07-02-2015, ora 08:31
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Vasile Astarastoae a demisionat din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi
Articol de Madalina Irimia Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi (UMF) Iasi, Vasile Astarastoae, a anuntat, vineri, ca demisioneaza de la conducerea institutiei, precizand ca luase decizia inca din august 2014, cand a pierdut definitiv procesul cu ANI in care a fost acuzat de conflict de interese.
Astarastoae a spus, intr-o conferinta de presa, ca a decis sa isi depuna demisia din functia de rector al UMF Iasi si ca a trimis deja cererea catre Ministerul Educatiei, care se va pronunta asupra demisiei sale in termen de 30 de zile.
Astarastoae a sustinut ca a hotarat sa demisioneze inca din 1 august 2014, cand a primit sentinta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa procesul cu ANI, in care a fost acuzat de conflict de interese.
Rectorul de la UMF Iasi a spus ca nu si-a depus demisia anul trecut pentru ca oricum in acest an erau alegeri la UMF Iasi si ca urma sa fie ales un nou rector.
Interimatul la conducerea UMF Iasi va fi asigurat de Dragos Pieptu, unul dintre prorectorii institutiei.
Campania pentru desemnarea unui nou rector al UMF Iasi va incepe in luna mai, alegerile fiind programate in a doua jumatate a anului.
Mandatul de rector al lui Astarastoae expira in luna decembrie a acestui an. El a fost ales rector al institutiei in anul 2008.
Vasile Astarastoae ramane membru al Senatului UMF Iasi, el ocupand si functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.
In iulie 2014, Vasile Astarastoae a pierdut definitiv, la instanta suprema, procesul in care a contestat decizia Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese in care s-ar fi aflat. Atunci, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul formulat de Vasile Astarastoae impotriva deciziei din 22 mai 2013 a Curtii de Apel Pitesti, unde presedintele CMR ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate privind conflictul de interese.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta, in decembrie 2011, ca Vasile Astarastoae ar fi fost in conflict de interese si ar fi comis abuz in serviciu cand a semnat contractele de munca si de prestari servicii intre el si Institutul de Medicina Legala Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana. Cei doi ar fi obtinut astfel 204.759 de lei.
ANI preciza ca Vasile Astarastoae a fost numit rector pentru perioada 2008 - 2012, fiind implicit si ordonator principal de credite al UMF Iasi. Din 1 mai 2010, Vasile Astarastoae a participat, in baza a patru contracte de munca, respectiv de prestari servicii, la impementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al UMF Iasi, institutie publica partenera in proiect, cat si in calitate de salariat.
Vasile Astarastoae a contestat, in ianuarie 2012, raportul de evaluare al ANI, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Iasi pana in 22 februarie 2013, cand cauza a fost mutata, la cererea acestuia, la Curtea de Apel Pitesti.
In 22 mai 2013, Curtea de Apel Pitesti a respins cererea lui Vasile Astarastoae de anulare a hotararii ANI din decembrie 2011. Decizia a fost contestata la instanta suprema, care in 3 iulie 2014 a dat o decizie irevocabila in acest dosar.
Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Astarastoae s-ar fi angajat in proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale" castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era la vremea respectiva.
"In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si cea a angajatului", declara procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.
Anchetatorii sustin ca pe toata durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestari servicii incheiat de prof. dr. Vasile Astarastoae, in calitate de director IML si persoana fizica, pentru suma de 180 de lei pe ora, 20 de ore pe saptamana. in rechizitoriu este precizata si existenta unui contract individual de munca in care, avand functia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrala a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.
Tot in rechizitoriu se precizeaza ca rectorul UMF a fost audiat de catre procurorii ieseni, acesta explicand ca IML era ordonator secundar de credite atunci cand au fost incheiate cele doua contracte. El a mai sustinut in fata procurorilor ca functiile i-au fost propuse de Consiliul de Administratie al IML. Procurorii au precizat insa ca la nivelul institutiei nu exista decat un Consiliu Consultativ, care nu ar avea putere decizionala.
In acelasi rechizitoriu se arata ca rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese in patru contracte in cadrul unor proiecte organizate de catre UMF Iasi, insa in cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de catre directorul administrativ Daniela Drugus, astfel ca s-a dispus clasarea acestor fapte.
Vasile Astarastoae mai este judecat, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii iesene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei. Procesul in care cele 19 persoane au fost trimise in judecata de procurorii DNA se judeca la Tribunalul Suceava.
Sursa: mediafax.ro
Foto: ziuanews.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email