Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Varujan Vosganian: „Romania este implicata la varf in eforturile Uniunii Europene de renastere industriala”
Articol de Cristian AmarieiPartidul National Liberal a inaugurat joi, 13 iunie, seria unor conferinte de presa in care membri ai Guvernului din partea PNL vor prezenta masurile liberale aplicate in concordanta cu programul de guvernare al USL.
“In aceste conditii, ale unei solidaritati guvernamentale, Partidul National Liberal are o identitate de dreapta pe care doreste sa si-o pastreze si prin care doreste sa adauge eficienta actului de guvernare. Cand vorbim despre aceste patru prioritati, relaxare fiscala, privatizare, reindustrializare si creare de locuri de munca, si despre competitivitate, aici, la sediul PNL, e ca si cum ai evolua intr-un mediu natural”, a afirmat vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, ministru al Economiei, in prima conferinta de presa din seria anuntata, la sediul central al PNL.
Potrivit ministrului liberal, bilantul Ministerului Economiei pe primele patru luni ale acestui an arata “incurajator”, in conditiile in care atat industria, cat si exporturile au crescut cu circa 8%. Romania intra, astfel, in a doua jumatate a anului 2013 intr-o noua faza de crestere a ciclului economic.
Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a vorbit despre conceptul de ”reindustrializare a Romaniei” si despre actiunile intreprinse in vederea implementarii acestuia: ”Romania este implicata la varf in eforturile Uniunii Europene pentru elaborarea unei noi strategii in domeniul industrial, supranumita, in Europa, Renasterea industriala”.
Domnia sa a aratat ca, in ultimele saptamani, Romania si-a prezentat viziunea cu privire la existenta unei politici industriale comune la nivelul Uniunii Europene.
“Optiunile noastre au fost bine primite la Bruxelles. Ca dovada, Romania a fost prezenta in cateva dezbateri extrem de importante impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu comisarul pe probleme de Industrie, vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani si putem sa spunem ca adoptarea, in ziua de 11 iunie a.c., a Pactului pentru otel este si rezultatul contributiei pe care a adus-o Romania in plan european”, a subliniat ministrul liberal.
”Pactul pentru otel”, adoptat de catre Comisia Europeana, arata ca initiativa Romaniei in plan industrial se va bucura de coerenta si va fi in concordanta cu alte politici derulate la nivel european. Acesta porneste de la realitatea potrivit careia, in ultimii ani, industria otelului s-a diminuat si exista un pericol real de relocare catre terte piete.
“In primul rand, eu am facut o propunere la Bruxelles care a fost bine primita si insusita de comisarul european Antonio Tajani, anume ca, pana in septembrie, fiecare dintre tarile membre sa prezinte varianta nationala a Pactului pentru otel”, a declarat Varujan Vosganian, adaugand ca, pentru Romania, trebuie elaborat un Plan similar de actiune si pentru aluminiu.
In vederea implementarii in Romania a ”Pactului pentru otel”, ministrul liberal a amintit cateva masuri esentiale:
-Introducerea unui set de reglementari, Smart Regulation, care sa introduca in mod obligatoriu impactul asupra competitivitatii, pe langa mentiunile privind impactul asupra bugetului, in actele normative si in notele de fundamentare, aceasta propunere fiind deja prezentata, miercuri, in sedinta Guvernului.
-Standardizarea produselor, in sensul introducerii unei omogenizari, prin care sa fie evitate produsele contrafacute si evaziunea fiscala in acest sector.
-Reglementarea pietei secundare a deseurilor si, in principal, a fierului vechi, deoarece la nivelul Uniunii Europene se constata “o hemoragie a fierului vechi catre terte piete, iar Romania este una dintre cele mai lovite victime in aceasta privinta”.
-Coerenta dintre politica privind schimbarile climatice si energie si cea privind dezvoltarea industriala, astfel incat politica energetica sa nu greveze asupra costurilor industriei.
-Protejarea fortei de munca disponibilizate, prin programe de reconversie profesionala, si pregatirea de personal calificat, specializat pentru meseriile solicitate pe piata industriala.
“Este foarte important ca prin aplicarea acestei strategii in plan european se aloca sume considerabile cercetarii. Noi, pentru Romania, am putea sa obtinem sume de pana la 2 miliarde de euro in perioada 2014-2020 pentru inovare si dezvoltare. Noutatea pe care noi o propunem Guvernului este ca banii pe cercetare sa nu se dea fara existenta unui parteneriat intre cercetare si productie, astfel incat proiectele sa nu fie asumate doar de catre cercetatori, de catre universitati sau institutii de cercetare, ci sa aiba intregul lant pana la cel care aplica cercetarea”, a mai spus liderul liberal.
Foto: ziarulfaclia.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email