ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-01-2013, ora 11:22

Unirea Principatelor la Iasi. Gheorghe Nichita: “Avem lideri politici puternici, asezati acolo unde le este locul!”

Articol de Diana Dumitriu

Primarul Gheorghe Nichita, care este si vicepresedinte al PSD a spus celor prezenti in Piata Unirii din Iasi ca trebuie sa urmam exemplul inaintasilor nostri subliniind in acest sens ca ”avem potential si avem modele pe care putem sa le urmam! Avem si lideri politici puternici, asezati acolo unde le este locul! Ne trebuie rabdare, ne trebuie intelepciune, ne trebuie dialog si intelegere intre noi! Ne trebuie unitate si solidaritate!”

El s-a adresat totodata premierului Victor Ponta, spunandu-i ca oamenii care-si iubesc cu adevarat comunitatile, trebuie sa fie si la carma deciziilor, pentru a face lucruri indraznete si remarcabile. Asa s-a intamplat si in 1859, asa trebuie sa se intample si astazi.

El a reamintit ca an de an, venim aici, in Piata Unirii, in fata grupului statuar care il are ca emblema pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alaturi de cei patru sfetnici ai sai Mihail Kogalniceanu, generalul Ioan Florescu, Costache Negri si Nicolae Cretulescu, pentru a aduce respectul nostru fata de truda unei generatii pe care dansii o reprezinta.

O generatie curajoasa, o generatie de patrioti adevarati, o generatie constienta ca numai uniti, romanii vor depasi greutatile vremii”, a spus Gheorghe Nichita.

Vicepresedintele PSD a reamintit ca avem nevoie astazi, mai mult ca oricand, de spiritul marilor oameni care au reusit sa faureasca Romania moderna. In acest sens a afirmat ca spiritul unionist, patriotismul viu, constiinta nationala au fost trasaturile care i-au definit pe Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Russo drept oameni providentiali pentru natiunea romana.

”Din 24 ianuarie 1859 ne-au ramas mostenire doua datorii importante. Prima datorie pe care o avem este aceea de a aminti fiecarei generatii cum s-a facut Unirea Principatelor Romane, cu ce sacrificii si cum s-a cladit istoria de astazi a tarii noastre. De aici solicitarea noastra repetata ca sa se recunoasca ziua de 24 ianuarie drept sarbatoare nationala oficiala. Aceasta recunoastere este un gest simbolic care confera acestei sarbatori statutul pe care-l merita. Romanii trebuie sa cunoasca datele esentiale din calendarul acestei natiuni si de aceea initiativa noastra este legitima!

Exista in istoria Romaniei oameni care au avut o viziune, oameni care au avut idealuri si care au avut curajul si forta sa lupte pentru ele. De aici porneste cea de-a doua datorie a noastra, legamantul nostru cu istoria: sa avem grija ca fiecare generatie de astazi, dar si generatiile care vor urma sa apere idealurile si sa implineasca sperantele romanilor. Sa aiba mereu o viziune si sa lupte pentru ea, asa cum au facut-o inaintasii nostri”, a mai spus Gheorghe Nichita in discursul sau.

Totodata, a reamintit ca are convingerea ca toti cei aflati in Piata Unirii au cu totii o viziune pentru care lupta, o viziune pe care sunt obligati sa o infaptuiasca si la care visau si unionistii: o Romanie puternica, o Romanie prospera, o Romanie europeana.

La 24 ianuarie 1859, unirea s-a infaptuit pentru ca oamenii care aveau puterea de decizie au ascultat si vocea poporului si i-au ascultat problemele. Avem nevoie de spiritul acelor vremuri. Avem nevoie de intelepciunea acelor lideri politici. Avem nevoie de unitate”, a mai spus Nichita.

Social liberalul a atras atentia ca vremurile se schimba, ca ”e momentul marilor transformari, momentul deciziilor importante” si a atras atentia ca generatia unionista ne-a dat o lectie pe care trebuie sa o invatam zi de zi.

”Romanii anului 1859 ne-au aratat ca nimic nu este imposibil atata vreme cat ai curaj si crezi intr-o idee, intr-un ideal, intr-un proiect. Sunt omul politic care vorbeste din experienta sa, din faptele sale si va spun cu toata convingerea ca lumina nu poate veni doar de la Bucuresti. Pot sa va spun ca daca as fi stat doar cu mana intinsa la Bucuresti, nu reuseam mare lucru, iar destinul Iasului ar fi fost cu totul altul: un destin amar si sarac! Am avut curajul sa chem alaturi de mine pe toti cei care doresc dezvoltarea Iasului si e un moment bun sa le multumesc si lor, din nou, cunoscuti sau anonimi, pentru curajul de a-mi sta alaturi, mai ales in zilele grele de Opozitie. Cu ajutorul vostru, chiar daca a fost greu, chiar daca ni s-au pus piedici, Iasul nu a stat pe loc! Orasul nostru este astazi intr-un proces dinamic de dezvoltare si modernizare, cum nu s-a intamplat niciodata dupa 1989. Pot spune ca Iasul este un exemplu! Este un model care functioneaza si care poate fi preluat”, a mai spus Gheorghe Nichita.

La evenimentul organizat in Piata Unirii cu prilejul aniversarii a 154 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor cu Moldova participa premierul Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrul Apararii Mirecea Dusa, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul pentru rrelatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Teofan, episcopul Episcopiei Romano Catolice Petru Gherghel, Robert Negoita, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, presedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, parlamentari, reprezentanti ai administratiilor publice locale si judetene, istorici.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii