A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720212217.4454.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un secol de inginerie chimica la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
27-11-2012, ora 17:25

Un secol de inginerie chimica la Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Cu prilejul implinirii a 100 de ani de invatamant de inginerie chimica la Iasi, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului (FICPM) a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) organizeaza, in perioada 28-30 noiembrie, Conferinta Internationala „Centenary of Education in Chemical Engineering” (”Centenarul Educatiei in Ingineri Chimica”).

La aceasta manifestare stiintifica jubiliara s-au inscris peste 130 de participanti din 12 tari (Austria, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Danemarca, Portugalia, Italia, Olanda, Franta, Ungaria, Moldova si Romania) cu peste 220 de lucrari. Cu acest prilej vor fi sustinute si sapte conferinte in plen de catre profesori si cercetatori de la universitati de prestigiu din Europa.

Festivitatea de deschidere a conferintei va avea loc miercuri 28 noiembrie, in Aula „Gheorghe Asachi”, incepand cu ora 10.00. La aceasta vor participa prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul TUIASI, alaturi de cei patru prorectori ai universitatii si decanii celor 11 facultati ale Universitatii. Vor urma doua conferinte in plen, care vor fi moderate de profesori de la institutii de invatamant superior straine si doua stagii de comunicare in diferite domenii din chimie.

Joi, pe 29 noiembrie, vor avea loc trei conferinte in prezenta invitatilor speciali din Germania, Danemarca, Austria, Franta, Italia, Ungaria si Marea Britanie. In ultima zi, manifestarile se vor incheia cu o prelegere cu titlul „High School Science Projects”. Aceasta „este o modalitate prin care profesorii si directorii liceelor cu care am demarat un parteneriat vin sa-si prezinte institutiile, precum si diferite lucrari si directiile de interes, evident pe partea chimica”, a explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, decan la FICPM.

FCIPM a fost infiintata in 1912 in cadrul Facultatii de Stiinte a Universitatii prin aparitia sectiilor de chimie industriala, electrotehnica si chimie agricola. Demersurile lui Petru Poni si Anastasie Obregia de la inceputul secolului al XX-lea, sustinute si de Dragomir Hurmuzescu, Rector al universitatii iesene, a determinat acordarea avizului de principiu de catre Ministerul Cultelor si al Instructiunii Publice in 1906 pentru functionarea catedrei de Chimie Tehnologica, care a condus in anul 1912 infiintarea Sectiei de Chimie aplicata, ulterior Chimie Industriala, in cadrul Universitatii din Iasi.

Foto: iasi365.com

     
Tag-uri: facultate, chimie, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii