ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-05-2013, ora 07:00

Un renumit geolog german, Doctor Honoris Causa al UAIC

Articol de Alexandra Stefanescu

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" il onoreaza, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, pe unul dintre cei mai renumiti geologi germani – cercetatorul si profesorul Harald Dill de la Institutul Federal pentru Geostiinte si Resurse Naturale din Hanovra. Evenimentul va avea loc joi, 30 mai, la ora 11.00, in Sala Senat.

Harald Dill a urmat in perioada 1971-1975 cursurile de licenta si master la Universitatea din Wurzburg iar doctoratul l-a obtinut la Universitatea din Erlangen in anul 1978. A sustinut o prima abilitare la Universitatea din Mainz in 1985 si o a doua la Universitatea din Hanovra in anul 1988.

Harald Dill a publicat incepand din anul 1976 si pana in prezent 280 de lucrari in extenso din care 164 in sistem ISI (indexate SCOPUS), in special in domeniile: Geologie economica, Sedimentologie aplicata, Geomorfologie si Mineralogie tehnica. Una dintre aceste lucrari (publicata in iunie 2010) este in fapt o carte de 420 de pagini, care a avut un mare succes in lumea stiintifica de profil deoarece clasifica pe sistemul numerotatiei tablei de sah toate zacamintele de substante minerale utile de pe glob. De altfel aceasta lucrare cu titlul The “chessboard” classification scheme of mineral deposits: Mineralogy and geology from aluminum to zirconium se afla in clasamentul Science Direct al celor mai consultate 25 de articole ISI, din domeniul Stiintelor Pamantului.

In ceea ce priveste cooperarile pe care le-a avut cu profesorii sau studentii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Harald Dill a sustinut in noiembrie 2010 un numar de 6 prelegeri pe teme de actualitate la Facultatea de Geografie si Geologie. In plus a gazduit si va gazdui doctoranzi ai Departamentului de Geologie la la Institutul Federal pentru Geostiinte si Resurse Naturale din Hanovra, pentru stagii practice. Mai mult de atat, putem aminti si colaborarile pe care profesorul Dill le-a avut incepand din anul 1993 cu specialistii Institutului Geologic al Romaniei pentru realizarea Atlasului Geochimic al Romaniei (scara 1: 3.000.000), care a fost finalizat si publicat in anul 2006.

Comisia de elaborare a Laudatio:

Presedinte

Prof. univ. dr. Vasile ISAN, Rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Membri:

Prof. univ. dr. Constantin RUSU, Presedinte al Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, Prorector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Prof. univ. dr. Corneliu IATU, Decanul Facultatii de Geografie si Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Conf. univ. dr. Nicolae BUZGAR, Directorul Departamentului de Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Prof. univ. dr. Victor MOCANU, Decanul Facultatii de Geologie si Geofizica, Universitatea din Bucuresti

Conf. univ. dr. Gheorghe ILINCA, Directorul Departamentului de Mineralogie, Universitatea din Bucuresti

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii