STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
10-06-2015, ora 08:12
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Un pas urias pentru recuperare, la Iasi. Un robot ajuta pacientii cu probleme locomotorii sa mearga din nou
Articol de Cristian Amariei Pas urias pentru medicina de recuperare din Romania. Un robot performant ii va invata pe pacientii tintuiti la pat sau intr-un scaun cu rotile sa mearga din nou. Primii bolnavi care l-au folosit sunt entuziasmati, mai ales ca aparatul include si un ecran care transforma exercitiile intr-o plimbare virtuala in parc sau pe plaja.
Radu face primii pasi in ultimele opt luni. In toata aceasta perioada, a fost imobilizat intr-un scaun cu rotile, dupa ce a cazut de pe o cladire inalta.
Ilona Nitica, kinetoterapeut: „Ajuta pacientul sa mentina o pozitie fixa si, de asemenea, prin hamuri, greutatea pacientului este sustinuta in mare parte, putem seta atat viteza mersului sau lungimea pasului”.
Un ecran ii ajuta pe pacienti sa uite ca se afla intr-un spital.
Ilona Nitica, kinetoterapeut: „Scenariul afisat pe monitor este sincronizat cu pasul pacientului si astfel se stimuleaza creierul pacientului sa perceapa pasul, plimbarea prin parc”.
Radu Alexa, pacient: „E o senzatie deosebita pentru ca opt luni de zile am privit numai tavanul, iar acum am facut 700 de pasi, cum ne arata si ecranul. E un lucru deosebit”.
Alina Momanu, medic primar de recuperare: „Li se adreseaza pacientilor cu deficite neurologice de diverse cauze. Pot sa fie hemipareza, adica pacientul este paralizat pe jumatate, sau pacientilor cu deficite neurologice de tip parapareza, adica nu-si pot misca picoarele. in general, o cura de recuperare are cam 12-14 sedinte”.
Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare Iasi: „Durata tratamentului ar fi undeva in jur de 30-45 de minute per pacient, deci n-ar putea fi foarte multi pacienti pe zi, dar vom pune in doua ture, asa incat sa suplimentam numarul de pacienti”.
100 de oameni ar putea urma lunar sedinte de recuperare cu ajutorul robotului, care a costat o jumatate de milion de euro. Banii au venit de la Ministerul Sanatatii.
In Romania mai exista un singur dispozitiv similar, dar nu la fel de performant, intr-un spital din Baile Felix.
Sursa: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email