A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720190120.8398.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un drogodependent din Iasi a ajuns in coma la urgente din cauza consumului de metadona
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
16-03-2012, ora 16:20

Un drogodependent din Iasi a ajuns in coma la urgente din cauza consumului de metadona

Articol de Alexandra Stefanescu

Tanarul drogodependent ajuns de sapte ori in doar doua zile in urma intoxicatiei cu droguri de sinteza( etnobotanice ), clasice si a sevrajului a ajuns la urgente in coma de la metadona. Este primul caz de coma de la metadona la un dependent de heroina si etnobotanice.

Pacientul a necesitat masuri complexe de resuscitare repiratorie si volemica asociate antidotismului iar prognosticul ramane extrem de rezervat.Metadona a fost sintetizata in Germania in 1937 ca opiaceu de sinteza,agonist cu profil farmacologic similar morfinei utilizat in cadrul terapiei de substitutie pentru tratarea toxicodependentei de heroina datorita absorbtiei lente si duratei prelungite de actiune, de pana la 72 de ore”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Majoritatea pacientilor necesita 60-120 mg/zi de metadona pentru a stopa consumul de heroina dar in absenta dozelor adaptate si individualizare de metadona pacientii nu raspund la terapiile comportamentale si continua sa foloseasca heroina.

Din cauza diferentelor individuale, dozele de metadona care trebuie administrate pentru a realiza un nivel seric optim pot varia in limite largi si se ajunge la administrarea unor doze considerate "inalte",insa concentratia serica este ineficienta.

Consumul hazardat al metadonei se manifesta prin : vertij puternic, euforie, fatigabilitate, cefalee, confuzie, diplopie sau alte tulburi de vedere, senzatia de uscaciune a gurii, greturi, varsaturi, hipotensiune, transpiratii, mioza, tremur, convulsii, coma, apnee, stop respirator (uneori fatal in 2-4 ore).

Toleranta si dependenta se dezvolta dupa un consum repetat si se instaleaza relativ rapid. Riscul de supradoza este foarte mare in cazul utilizarii concomitente a altor medicamente in primele zile si de aceea se poate inlocui in terapie cu buprenorfina. Utilizarea metadonei in timpul sarcinii poate provoca avort sau travaliu prematur.

Daca legea privind introducerea educatiei pentru sanatate ar fi adoptata efectele acestor substante si consecintele consumlui ar fi cunoscute si poate ca nu s- ar mai ajunge la consumul hazardat la presiunea anturajului”, a explicat Ciuhodaru.

Foto: ziarelive.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii