ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-07-2015, ora 08:09

Un computer tomograf, piesa de mobilier in spital. Spitalul de Recuperare din Iasi nu are autorizatie pentru folosirea echipamentului

Articol de Cristian Amariei
Situatie incredibila intr-un spital din Iasi - desi exista un computer tomograf de ultima generatie, bolnavii de la Spitalul de Recuperare sunt pusi pe drumuri pentru a face aceste investigatii. Motivul - de jumatate de an nu a primit autorizatia de functionare de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare cu toate ca indeplineste toate criteriile. Aparatul a costat 2,7 milioane de lei.
Computerul tomograf cumparat in luna decembrie a anului trecut este piesa de mobilier la Serviciul de Radiologie a Spitalului de Recuperare din Iasi. Echipamentul nu poate fi folosit pentru ca nu a primit autorizatia de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Astfel, bolnavii cu fracturi complexe, cei cu tumori sau care urmeaza sa beneficieze de implant cohlear sunt trimisi la alte unitati pentru explorari prin computer tomograf, lucru care ii nemultumeste.
"Nu e normal sa fie asa ca este lume care are nevoie, sunt care nu se pot deplasa, nu-i normal. Ar fi normal sa fie oriunde. Aici inteleg ca este un spital cu renume."
"E pacat sa stiti sa fie pusi pacientii pe drumuri si e pacat."
"Nu e bine atat timp cat s-au cheltuit niste bani in care s-a investit ceva e firesc ca el sa fie si folosibil, nu? Ca atare, daca nu e folosit degeaba l-au luat."
"Ce trebuie sa facem noi ca si pacienti, sa ne adunam sa iesim in strada? Noi platim taxe, vorbim cu morile de vant, nu se ia nicio masura, e ceva de strigat la cer," spun pacientii.
Conducerea Spitalului de Recuperare a facut toate demersurile pentru obtinerea autorizatiei: in doua luni, a menajat un spatiu care sa nu permita trecerea radiatiile si a intocmit un dosar cu documentatia necesara, insa in zadar.
Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare Iasi: "din luna mai nu am mai primit nicio solicitare de completare a dosarului, deci in principiu ar trebui sa fie complet. Ce motive invoca pentru neemiterea acestei autorizatii? Nu invoca un motiv foarte plauzibil, doar ca personalul de la CNCAN este in concediu."
Inspectorii au o alta explicatie: "E posibil sa fie eliberata si sa fie data la semnat si sa nu fi ajuns inca, nu stiu sa va spun," a spus Maura Petcu, consilier CNCAN.
In tot acest timp, pacientii merg pentru explorari la alte spitale care au in dotare computere tomograf, si asa mult prea aglomerate. La Spitalul de Neurochirurgie lista de asteptare se intinde pe trei luni.
"Volumul de lucru este mare si in fiecare zi se fac zeci de examinari CT, uneori se depaseste cifra de 50 pe zi," a explicat Nicusor Albert, medic primar radiolog la Spitalul de Neurochirurgie Iasi.
Anual, la Spitalul de Recuperare din Iasi sunt internati peste 17.000 de bolnavi, iar 80 la suta dintre acestia au nevoie de investigatii prin computer tomograf.
Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii