ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-02-2013, ora 11:10

Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce vizeaza prevenirea si combaterea fumatului in randul tinerilor

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ a carui obiectiv este prevenirea si combaterea fumatului in randul tinerilor precum si adaptarea legislatiei romanesti adoptate inca din 2002 la modificarile semnificative survenite pe piata produselor din tutun si in legislatia europeana.

Deputatul afirma ca acest proiect legislativ muta accentul de pe masurile aplicate consumatorilor pe informarea si educatia corecta a acestora intrucat ofera consumatorilor informatiile necesare atat pentru aprecierea riscurilor cat si pentru renuntare la consum. Totodata actul normativ impune norme stricte producatorilor si comerciantilor de produse din tutun .

Statisticile arata ca fumatul debuteaza in 70% din cazuri inainte de 18 ani si se asociaza unui risc major de dependenta si unei mortalitati de 50%. Fumatul ucide anual 700 000 de persoane in Europa iar milioane de cetateni ai UE sufera de boli asociate cu fumatul- cancer, boli cardiovascularesi respiratorii. 50% din fumatori mor prematur, in medie cu 14 ani mai devreme, iar fumatorii petrec mai multi ani de viata caracterizati de o stare nesatisfacatoare a sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, in prezent, consumul de tutun ucide aproape sase milioane de persoane in fiecare an ce ar putea creste la opt milioane pana in 2030, in cazul in care nu se iau masuri pentru a inversa aceasta tendinta ingrijoratoare.

Acest act normativ previne si combate efectele fumatului prin introducerea de noi norme in fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor din tutun avand rolul de a scadea atractivitatea acestora si a informa exact asupra riscurilor asupra sanatatii precum si a variantelor pentru renuntarea la fumat.

Propunerea prevede modificari si completari ale legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun si este in conformitate modificarile din legislatia europeana, cu propunerea de revizuire si imbunatatire a directivei 2001/37/CE privind produsele din tutun adoptata de Comisia Europeana in 19.12.2012. precum si solicitarilor formulate de Parlamentul European si Consiliului de Ministrii”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

Concret se modifica etichetarea si ambalarea pachetelor de tigarete si tutun de rulat urmarind patru directii:

a) Avertismente de sanatate si alte mesaje: avertismente de sanatate combinate (imagine si text sunt obligatorii pe 75% din fetele anterioare si posterioare ale pachetelor de tigarete si tutun de rulat. Cantitatile de GNMC (gudron, nicotina, monixid de carbon) sunt inlocuite cu mesaje de informare pe partea laterala a pachetului conform carora fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer. Informatiile privind serviciile de renuntare sunt afisate pe ambalaj ca parte a avertismentului de sanatate.

b) Elementele promotionale sunt interzise, fiind considerate inselatoare. Produsele din tutun nu pot avea elemente promotionale precum „natural”, „organic” sau trimiteri la arome si culori inselatoare. Tigaretele subtiri (slim) (< 7,5 mm diametru) sunt considerate inselatoare.

c) Forma si dimensiunea pachetului: Tutunul de rulat nu poate fi vandut in pungi mai mici de 40g. Pachetele de tigarete trebuie sa respecte inaltimea, latimea si adancimea minime a pentru a asigura vizibilitatea totala a avertismentelor de sanatate.

d) Ambalajele generice : se pot introduce in cazuri justificate ambalaje standardizate cu conditia ca acestea sa fie compatibile cu tratatul si sa fie notificate in temeiul Directivei 98/34.

e) Produse din plante pentru fumat trebuie sa poarte avertismente pentru sanatate.

Propunerea a fost adoptata in urma unei consultari ample a partilor interesate, inclusiv a unei consultari publice care a generat 85 000 de raspunsuri. In timpul pregatirii, a fost efectuata o evaluare detaliata a impactului, care a examinat efectele economice, sociale si de sanatate ale mai multor optiuni de politici avute in vedere. Mai multe studii externe au fost comandate si in timpul procesului de evaluare realizat de Comisia Europeana.

Foto: stirileprotv.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  20.06.2017 11:52

wh0cd2108756 antabuse by mail purchase augmentin

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii