ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-07-2014, ora 13:52

Tudor Ciuhodaru solicita introducerea coplatii pentru terapia abuzului de alcool si stupefiante

Articol de Ana-Maria Onofrei

Doctorul Tudor Ciuhodaru solicita adoptarea de urgenta a proiectului de lege ce prevede introducerea coplatii pentru terapia abuzului de alcool si stupefiante. Parlamentarul considera ca cei 60000 de consumatori de alcool prezentati la urgenta ar trebui sa achite la sfarsitul terapiei macar o parte eforturile facute de noi toti pentru terapia acestei forme de abuz. Proiectul de lege prevede ca sumele colectate sa fie folosite pentru ameliorarea conditiilor din unitatile sanitare.

Un pacient de 20 de ani a ajuns de sase ori la urgente in cateva ore dupa consumul de alcool. Din pacate nu e singurul pacient de acest gen. Intre 20 si 40% din cazurile de solicitare a asistentei de urgenta sunt legate de consumul de alcool iar numarul acestora e in crestere. Practic am ajuns sa tratam zilnic la nivel national peste 150 de pacienti in urma exceselor bahice.

Concret coplata pentru abuz de alcool si droguri se deconteaza la iesirea din spital, are valoarea de 500-1000 de lei sau 50 -100 de ore de munca la prima prezentare si se dubleaza la repetarea abuzului in mai putin de un an. Sumele colectate vor fi utilizate de unitatile sanitare doar in beneficiul bolnavilor. Coplata pentru alcool reprezinta decontarea examenului clinic si paraclinic, a determinarilor toxicologice si a masurilor terapeutice efectuate in unitatile sanitare in cazul pacientilor cu abuz de alcool sau consum de stupefiante si poate fi modificata prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al justitiei.

Cheltuielile anuale legate de abuzul de alcool sau droguri a aproape 60000 de pacienti depasesc 25 de milioane de euro, peste 80%dintre acesti pacienti sunt neasigurati si chiar dacă ar exista o asigurare aceasta nu ar trebui sa se refere la excesul de alcool sau droguri.”, precizeaza dr. Tudor Ciuhodaru.

Parlamentarul critica faptul ca alcoolicii se trateaza gratuit, in timp ce bolnavii de cancer nu au medicamente si varstnicii sunt supusi coplatii, mentionand ca prefera sa deconteze aceste cheltuieli din fondul „si asa redus al asigurarilor de sanatate”.

Foto: sanatate.bzi.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii