ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-02-2014, ora 12:57

Tudor Ciuhodaru: “Toleranta zero la alcool este o urgenta legislativa”

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru cere urgentarea adoptarii proiectului legislativ ce prevede inasprirea pedepselor pentru soferii care conduc bauti. Recentele cazuri de la Iasi arata ca pedepsele mici duc doar la cresterea numarului de soferi bauti. Acest proiect de act normativ va asigura prevenirea accidentelor produse de etilici si implicit scaderea numarului de victime ajunse traumatizate in spitale.

Proiectul legislativ este justificat de numarul mare de soferi bauti (22440 in 2011), tendinta la crestere a acestora( 4440 doar intr-un singur an) precum si numarul mare de accidente rutiere legate de consumul de alcool (intre 3 si 7%).

Indolenta unora ne pune viata in pericol. Nu cred ca vom avea curand autostrazi dar putem interveni prin masuri de preventie acolo unde este posibil. Ma intreb doar ce masuri ar lua guvernul daca in fiecare judet ar fi cinci potentiali criminali lasati in libertate ? Ce desfasurare de forte ar fi pusa in actiune ? In conditiile in care 3500 de soferi au fost depistati cu alcoolemii de peste 2g la mie de ce astfel de masuri se lasa asteptate ?

Proiectul legislativ prevede patru tipuri de masuri:dublarea (si chiar triplarea) pedepselor cu inchisoarea pentru alcoolemie penala sau consum de stupefiante, cresterea duratei de suspendare a permisului (la 5-10 ani pentru alcoolemie penala si la 6 luni-1 an pentru contraventii), majorari in cazul recidivei in cinci ani de la restituirea permisului (cu 10 ani pentru alcoolemia penala) si imposibilitatea reducerii sanctiunilor aplicate pentru alcool si droguri.

Aceaste masuri sunt usor de pus in practica, nu presupun niciun efort bugetar iar eficienta inaspririi legislatiei rutiere e dovedita de scaderea cu 30-50% ale numarului de evenimente rutiere soldate cu morti si raniti in tari precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg, Olanda In aceste tari conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testarii sunt pedepsite cu inchisoarea pana la doi ani, 4.500 de euro amenda, sase puncte de penalizare si trei ani de suspendare a permisului iar recidiva este pedepsita cu pana la patru ani de inchisoare, 9.000 euro amenda, sase puncte de penalizare si pierderea permisului pentru minim trei ani. Apreciem ca adoptarea acestui proiect legislativ va duce la scaderea semnificativa a accidentelor rutiere si va creste siguranta rutiera pe soselele din Romania”, sustine Tudor Ciuhodaru.

4 motive pentru inasprirea pedepselor privind consumul de alcool si stupefiante in trafic:

1 .Intre 3 si 7% dintre accidente au drept cauza consumul de alcool; 30% din soferii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani afirma ca au condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice iar in medie din 25000 de soferi testati 60% au dozari toxicologice pozitive pentru alcool din care doar 10 % au sub 0,8 g/l, restul depasesc limita penala si 40% au valori intre 0,8 si 2g/l iar 10% intre 2 si 3g/l.

2.Unul din trei accidente mortale e direct legat de consumul de alcool si in 85% din cazuri este vorba de bautori ocazionali. Totodata consumul de alcool este responsabil de 40% din decesele survenite ca urmare a accidentelor de circulatie si de 25-35% din cazurile de accidente rutiere fara cazuri letale.

3. in fiecare ora cel putin doi soferi sunt pozitivi la dozarile toxicologice pentru alcool. Datele INML din 2011 arata ca din cei 51000 de soferi testati la cererea Politiei Rutiere aproape jumatate, mai précis 44%, aveau dozari toxicologice pentru alcool pozitive. In 7 % din cazuri, adica la peste 3500 de soferi, alcoolemia depasea 2 grame la mie iar mai bine de jumatate, mai précis 68%, din cele 4203 de expertise pentru calculul retroactive al alcoolemiei au indicat valori de peste 0,8g%0. In primele opt luni ale aceluiasi an, soferii in stare de ebrietate au provocat 669 de accidente soldate cu 112 decese si 696 de raniti grav;

4 Intr-un singur an numarul celor depistati sub influenta alcoolui a crescut cu 4440.

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii