ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-09-2013, ora 10:04

Tudor Ciuhodaru: “Sanatatea trebuie sa nu mai fie Cenusareasa Romaniei.Vom aloca prin lege minim 6% din PIB sanatatii”

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislatativ ce prevede alocarea a cel putin 6% din PIB pentru sanatate. Deputatul considera ca alocarea pentru sanatate a celui mai mic procent din PIB din UE nu asigura pacientilor accesul echitabil la ingrijiri medicale de calitatate si nici locuri de munca sau motivatia salariala pentru personalul medical.

In aceste conditii parlamentarul prognozeaza mentinerea Romaniei pe primele locuri din UE la tbc, cancer, hepatita B si C, mortalitate infantila si perinatala precum si inmultirea cazurilor de malpraxis sau a personalului medical ce alege sa plece in straintate.

Scopul acestui act normativ este dublu: pacientii vor putea sa beneficieze de ingrijiri medicale de calitate in mod echitabil iar pentru personalul medical se vor putea asigura in mod corespunzator locuri si conditii de munca precum si motivatia salariala. Argumentele sunt multiple: suntem pe ultimele locuri din Europa in privinta alocarilor bugetare pentru sanatate, media europena din PIB alocata sanatatii este de 8,9% adica de doua ori mai mare decat cea din Romania, fiecarui roman ii revin doar aproximativ 300 de euro pentru sanatate, adica de 10 ori mai putin decat media europeana, secretarul de stat Arafat declara ca ne situam la nivelul Europei anilor 60 ca alocari bugetare si constatam ca pana si Albania aloca un procent mai mare decat noi si subfinantarea cronica a dus deja la situatii anormale pentru ca nu este normal sa introduci coplata intr-o tara cu o populatie saraca si bolnava, sa tragi pe linie moarta un institut de importanta strategica care asigura siguranta epidemiologica, sa mentii inchise cele 182 de spitale, sa nu ai in toata Moldova un spital de nivel european, sa pui pe liste de asteptare pacientii oncologici si sa obligi personalul medical sa emigreze sau sa intre in somaj. In conditiile insuficentei fondurilor nici nu se poate pune problema unui sistem de sanatate competitiv si accesibil si a unui personal platit cu salarii decente. Mai mult decat atat vorbim de PIB-ul Romaniei, incomparabil mai mic decat in celelalte tari europene si de o populatie bolnava si saraca. Necesitatea finanţării curente şi de capital din domeniul sănătăţii, în acord cu obiectivele asumate la nivele european si cu cerinţele interne, impune mărirea la cel putin 6% din PIB a alocărilor bugetare pentru acest domeniu”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii