A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731729804.8118.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tudor Ciuhodaru: “Numarul cazurilor de obezitate infantila a crescut cu 70%”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-05-2014, ora 15:49

Tudor Ciuhodaru: “Numarul cazurilor de obezitate infantila a crescut cu 70%”

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru atentioneaza autoritatile asupra faptului ca obezitatea infantila a atins proportiile unei epidemii ce se agraveaza de la an la an.

Parlamentarul sustine ca obezitatea infantila a devenit o problema de sanatate publica ce trebuie rezolvata in Romania prin adoptarea proiectului de lege ce prevede introducerea educatiei sanitare ca materie obligatorie de studiu in institutiile de invatamant. Celelalte state europene au introdus masuri de educatie pentru sanatate in scoli si au declarat 22 mai drept Ziua Europeana de Lupta Impotriva Obezitatii.

Comportamentul alimentar inadecvat cauzat de educatia deficitara a copiilor si a parintilor abunda in factori de risc precum alimentatie de tip fast food cu multe grasimi procesate si bauturi dulci carbogazoase sau alimentatia la ore tarzii. In doar doi ani numarul de cazuri oficiale de obezitate infantila a crescut cu 70% si o data la doua zile un copil obez ajunge la spital. In 2010 se inregistrau 104 cazuri in Iasi si s-a ajung la pese 170 in 2012. Exista cazuri dramatice de copii de doar 15 ani care cantaresc aproape 100 de kilograme sau de obezitate la un sugar de doar opt luni ce canterea peste 10 kilograme”, sustine medicul iesean.

Romania se claseaza pe locul 3 in Europa cu cei patru milioane de adulti obezi si s-a ajuns ca jumatate din romani sa fie supraponderali. Mai precis 30% din femei si 20% din barbati depasesc greutatea normala iar 40% din copii sunt obezi.

Constatam ca pe langa cauzele genetice, biologice, culturale si comportamentale saracia si lipsa de educatie contribuie in mod paradoxal la aparitia obezitatii cu toate complicatiile de ordin metabolic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburari comportamentale, modificari de somn, suicid) sau osteroarticulare. Sunt si modificari ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama larga de gesturi neadecvate: de la ,,rontait”- mancatul frecvent ce ofera iluzia relaxarii si duce la adevarate dependente de mancare pana la acea masa unica nocturna) sau de mod (alimentatia in fata calculatorului, televizorului). Odata instalata obezitatea se inchide cercul vicios al unui stil de viata nesanatos prin aparitia modificarilor de ordin psihologic si de integrare sociala mergand pana la depresia severa. Estimam ca prin predarea in scoli a educatiei pentru sanatate se va limita acest fenomen prin invatarea modului de a asigura o alimentatie adecvata si a unui stil de viata sanatos. Alte state europene fac acest lucru si chiar au instituit la nivel paneuropean ca 22 mai sa fie Ziua Europeana Impotriva Obezitatii in vederea informarii si educarii cetatenilorcu privire la riscurile pentru starea de sanatate determinate de excesul ponderal si obezitate. Pentru a deveni cu adevarat eficient acest program trebuie sa depaseasca etapa informarii sporadice si superficiale. Acest lucru se poate realiza doar prin transformarea educatiei pentru sanatate in disciplina obligatorie predata de personal specializat in toate institutiile de invatamant”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii