A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719865746.6684.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Timp de trei zile, strada Vasile Pogor din Iasi se inchide masinilor si se deschide pentru oameni la Street Delivery
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-06-2013, ora 08:01

Timp de trei zile, strada Vasile Pogor din Iasi se inchide masinilor si se deschide pentru oameni la Street Delivery

Articol de Alexandra Stefanescu

Intre 14 si 16 iunie 2013, Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania organizeaza in Bucuresti, Timisoara si Iasi o noua editie Street Delivery, eveniment-manifest de urbanism, arhitectura si arte care isi propune recuperarea peisajului urban de catre pietoni si comunitate. Desi a acordat in fiecare an o atentie deosebita responsabilitatii sociale, Street Delivery se supune anul acesta analizei Societal, primind marca de Eveniment Responsabil pentru respectarea indicatorilor din patru domenii: protectia mediului, dezvoltarea sociala, dezvoltarea economica si buna guvernanta.

In weekendul 14-16 iunie, pietonul revine in atentia Iasului. Timp de trei zile, strada Vasile Pogor se inchide masinilor si se deschide pentru oameni la Street Delivery, cel mai mare festival urban din Romania.

Traim intr-un fast forward continuu, pe un ritm setat de automobile si conventii urbane. Folosim strada numai pentru a ajunge din punctul A in punctul B, fara a mai contempla in drumul nostru patrimoniul istoric si cultural pe care ni-l ofera orasul in care locuim. Infrastructurile auto iau locul parcarilor, marile dezvoltari comerciale se construiesc in detrimentul spatiilor verzi, iar extinderea carosabilului se face prin reducerea perimetrului alocat pietonilor. Toti acesti factori au ca rezultat dezintegrarea comunitatii si banalizarea localitatii. Din acest an, Iasul se alatura Bucurestiului si Timisoarei in eforturile de a recupera spatiul public pentru pietoni si de a-l transforma dintr-un loc de tranzitie, intr-un spatiu locuibil, al intalnirilor si al proiectelor sociale.

Cuvantul-cheie in 2013 este „Patrimoniu”, motiv pentru care am ales sa revitalizam strada Vasile Pogor si sa invitam iesenii la promenada in mijlocul unui peisaj incarcat de monumente istorice. Astfel, am creat un traseu cultural care pune in valoare cladirile de patrimoniu situate in zona: Muzeul Literaturii Romane, Palatul Copiilor, precum si alte cateva cladiri cu vechime si povesti de spus. Eveniment-manifest, Street Delivery atrage atentia asupra conservarii arhitecturii de patrimoniu din oras, ca responsabilitate comuna a locuitorilor si a administratiei centrale.

Eveniment socio-cultural, Street Delivery ofera o platforma de promovare pentru initiative locale din domeniile societatii civile, artelor vizuale, muzicii, sportului etc. Pe parcursul celor trei zile de eveniment, valorile iesene ies in strada. Artistii pasesc dincolo de zidurile albe ale galeriilor si permit trecatorilor sa interactioneze cu arta lor, ONG-urile raspandesc spiritul civic, trupele muzicale de toate genurile anima scena, atelierele de creatie invita copiii si adultii la workshop-uri. Din program nu lipsesc proiectii de film si reprezentatii teatrale, performing arts si sporturi de strada. Toate acestea intr-un spatiu creativ de relaxare, cu vegetatie innoita, mobilier urban si instalatii de arta neconventionale.

La Street Delivery, orasul se transforma intr-un mare spatiu de joaca, mai aproape de scara umana. Unim idei si idealuri si le punem in aplicare. Cucerim strada!

Proiectul Street Delivery este demarat de Ordinul Arhitectilor din Iasi in colaborare cu Fundatia Carturesti. Street Delivery nu ar fi posibil fara sprijinul vecinilor, voluntarilor, participantilor, sponsorilor si al partenerilor media.

Foto: romaniapozitiva.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii