ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-02-2015, ora 08:25

Terenurile pe care a fost construit gazoductul Iasi-Ungheni, inca neplatite

Articol de Cristian Amariei
Probleme la acordarea despagubirilor pentru terenurile care au fost expropriate la constructia gazoductului Iasi- Ungheni. 350 de proprietari nu au primit banii promisi, deoarece masuratorile cadastrale au fost intocmite gresit. in cele mai multe cazuri parcelarea nu a fost facuta corect, insa au existat si situatii in care proprietarii figurau in mod gresit in acte ca fiind decedati.

350 de ieseni pe care statul i-a expropriat pentru constructia gazoductului Iasi- Ungheni nu au primit despagubirile. Unii dintre ei au semnat contractele pentru cedarea terenurilor in 2012, dar platile au fost blocate pentru ca autoritatile au constatat ca documentatiile intocmite de primarii se bazau pe date cadastrale gresite. Unul dintre pagubiti este Constantin soimu, din localitatea Golaesti, care ar fi trebuit sa primeasca o despagubire de 8.600 de lei. Omul asteapta banii inca din 2013.

”Ne-au promis, de trei- patru ori au venit acasa la noi, inca traia tata. Ni s-a promis ca ni se da si ca sunt firma serioasa. De asta mi-a fost ciuda, ca au zis ca ne plateste! Ne plateste, dar, de fapt, nu ne-a platit nimic,” povesteste barbatul.

Nici vecinul acestuia, care a cedat 1.450 de metri de teren, nu a primit suma de 1.450 de lei care i-a fost promisa si nici nu a primit vreo explicatie pentru intarzierea platii.

Dorel Postolache, proprietar teren: ”S-a facut lucrarea, s-au facut vizite, s-a facut inaugurarea si noi nu am primit nimic, niciun leu.”

Un alt proprietar, care trebuia sa primeasca suma de 2.300 de lei, a observat ca in decizia de despagubire publicata in Monitorul Oficial figureaza ca fiind decedat.

Asa figurez, decedat, dar vad ca n-am murit. Mi-a facut primarul fotocopii de pe buletin, au scris ei, de la primarie, au stampilat tot si au trimis la Bucuresti. - O hartie prin care sa ateste ca sunteti in viata? - Exact, dar a ramas ca in tren ca nu a mai raspuns nimeni,” spune Gheorghe Bustiuc.

Problemele ar fi aparut din cauza masuratorilor cadastrale, care nu erau actualizate de ani de zile.

Stelian Turcu, primarul comunei Letcani:La momentul in care au venit specialistii de la Agentia Nationala de Resurse mInerale la comuna Letcani s-au predat acele caiete cu masuratori din 93, care erau vechi si s-au facut contracte si acorduri cu proprietarii din acea perioada.”

Dupa ce au constatat ca planurile parcelare nu corespund cu realitatea, reprezentantii Agentiei Nationale de Resurse Minerale au inceput un proces de refacere a planurilor parcelare. In paralel, toate localitatile din judet fac o inventariere a terenurilor, sub coordonarea Prefecturii.

”Despagubirile pentru cetatenii care au probleme in ceea ce priveste definirea proprietatii se vor putea rezolva in momentul in care unul dintre cele doua mari proiecte se vor rezolva atunci cand una din cele doua proiecte mari vor fi realizate, ori lucrarea pe care o desfasoara ANRM si care se deruleaza doar pe traseul conductei, ori lucrarea mare pe care fiecare comuna o deruleaza,” a declarat Dan Carlan, prefectul judetului Iasi.

Constructia conductei a inceput in august 2013 si s-a terminat in iulie 2014. Se asteapta ca gazoductul sa transporte 500 milioane de metri cubi de gaz in prima faza. El are o lungime de 16 km pe partea romaneasca si de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea investitiei este de 26,5 milioane euro.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, terenuri, gazoduct
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii