ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
19-11-2012, ora 11:14

Teodor Baconschi a propus comunitatii universitarilor si cercetatorilor ieseni un angajament

Articol de Diana Dumitriu

Sambata a avut loc la Casa Cartii din Iasi un eveniment inedit pentru viata universitara si cercetarea ieseana. Teodor Baconschi a propus comunitatii universitarilor si cercetatorilor ieseni un Angajament in cinci puncte care sa revigoreze aceste domenii aducandu-le in prim-planul vietii economice din Iasi. Deocamdata „exista o vaga legatura intre universitati, cercetare si piata locala a muncii - la Iasi, sunt 11.500 angajati in educatie, o resursa insuficient valorizata”, a spus Teodor Baconschi. A fost propus un angajament-manifest in jurul caruia sa fie raliata intreaga elita universitara si a cercetarii iesene „pentru a vedea cum putem conjuga aceste resurse, pentru a vedea cum putem imprima o dinamica integrata pentru ca scoala ieseana sa nu fie o resursa nu doar de mandrie locala colectiva, ci si un patrimoniu intangibil, un patrimoniu de prosperitate pentru anii ce vin”.

La invitatia lui Teodor Baconschi, candidat pentru functia de senator in Colegiul 4 din partea ARD, au raspuns mai multi cercetatori si profesori universitari. Teodor Baconschi a avut cuvinte de apreciere referitoare la Institutul National de Inventica din Iasi „cea mai buna scoala de inventica din Romania este la Iasi. Cei 40 de inventatori ar trebui sa aiba o casa a inventicii iesene. Ma bucur ca la aceasta intalnire este prezent si inventatorul Constantin Antohi, cel care are peste 70 de brevete de inventie”. In replica, profesorul Constantin Antohi a vorbit despre dificultatile vietii de inventator roman: „Sprijin nu am primit de la nimeni. Avem 500 de brevete la sertar privind tehnologii si aparate de performanta. Ar trebui sa le promovam. Daca am valorifica tezaurul de inteligenta am fi cel mai bogat oras din Romania…”

Deasemenea, Alexandru Lazescu a remarcat ineditul evenimentului, aratand ca niciun politician iesean nu a avut si nu a sprijinit pana acum o astfel de viziune integrata a educatiei, care este cel mai important vector economic al orasului. „Autoritatile nu s-au concentrat pe aceasta zona, desi multi dintre cei alesi provin din sistemul educational. Nu a existat o viziune. In prezent exista o confuzie imensa. Un parlamentar nu face un podet, iar toata campania asta cu sacose si umbrele este aiurea”, a spus Lazescu.

In incheiere, Angajamentul – aflat in anexa – a fost semnat de toti cercetatorii, universitarii si studentii prezenti, alaturi de autorul acestei initiative, domnul Teodor Baconschi.

Profilul orasului Iasi ne arata ca excelenta vietii universitare continua sa constituie cea mai importanta resursa locala. Cercetarea ieseana, scoala de inventica, performantele specialistilor in IT sunt recunoscute pe multe meridiane. Precum in nenumarate alte domenii, gestionarea acestor imense resurse locale lasa de dorit, ceea ce implica exodul creierelor, subfinantarea cercetarii, palida utilizare a importantelor inventii si cercetari existente deja. Modelul occidental de succes al cuplarii educatiei si cercetarii cu mediul de afaceri este, practic, inexistent.

In vederea revigorarii vietii universitare si a educatiei, in general, pentru maxima capacitare a tuturor entitatilor active in cercetare propun un Angajament care sa coalizeze toate fortele politice, institutiile de invatamant si organizatiile civice, mediului de afaceri.

Angajamentul:

Incredere in educatie. Iasi, Romania, Europa

Scoala ieseana – pol al educatiei in Estul Europei - educatia va fi motorul financiar si de dezvoltare al orasului Iasi. Organizarea unui mare targ educational in Iasi. Construirea unei platforme de promovare pentru scolile iesene ca un produs integrat.

Puntea scoala – piata muncii. Modificarea curriculumului universitar si stabilirea unui dialog continuu intre companiile din piata si scoala.

Centrul regional pentru IT si inventica – construirea unui centru de cercetare software si hardware pentru absolventii scolilor de informatica, automatizari si calculatoare. Un spatiu de cercetare pentru scoala de inventica din Iasi, cel mai puternic si premiat centru de inventica din Europa de Est.

Centrul olimpic al Europei de Est – construirea unui centru pentru elevii olimpici unde vor fi organizate olimpiadele stiintifice europene si care va reuni, in asociatii creative, elevii olimpici din Iasi, Romania si Europa de Est.

Dezvoltarea unei platforme online care sa aiba ca tema dialogul deschis, necenzurat politic, intre factorii implicati in promovarea, dezvoltarea si cresterea invatamantului iesean. Forumul se va adresa elevilor, studentilor, cadrelor didactice, inspectoratelor scolare si Ministerului Educatiei.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii