ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-07-2015, ora 08:57

Sub lupa CJAS Iasi. Unicul medic dintr-o comuna percepe taxa pentru activarea cardului de sanatate

Articol de Cristian Amariei
Un medic de familie din Iasi este anchetat de Politie si Casa de Asigurari pentru ca cere bani ca sa activeze cardurile de sanatate. 10 lei este tariful pe care il percepe medicul pentru o astfel de operatiune care in mod normal ar trebui sa fie gratuita. Medicul are si o explicatie - cum nu e specialist IT, iar activarea cardurilor nu-i face nicio placere, macar sa aiba un castig financiar. Un calcul simplu arata ca tariful inedit ii aduce in cont 20.000 de lei.

Cei doua mii de locuitori din comuna Helesteni care au nevoie de serviciile singurului medic de familie din zona platesc nu doar pentru consultatii si adeverinte, ci si pentru activarea cardului de sanatate.

"Am dat 10 lei, dar nu stiu daca e normal."

"- Ati platit aceasta taxa? - Am dat, dar acum ce sa mai zicem? Avem, nu avem, ce vreti sa facem?! Batrani, mergem inainte!"

"E greu pentru oamenii din sat, de aici. Nu au toti bani sa plateasca pentru cardul. 10 lei. Eu am rude in Ardeal, nu sunt de aici, si la noi nu se plateste," spun oamenii.

"Aceasta activare de card este serviciu IT. Eu, cu Casa de Asigurari am contract pe servicii medicale. Am facut medicina si nu informatica. Toate serviciile care sunt la cerere sau sunt alte servicii decat serviciile medicale. Sunt servicii taxabile," a explicat Magdalena Ibanescu, medicul de familie din comuna.

Autoritatile sanitare au insa alta parere. Medicul primeste deja numai pentru ca are un pacient inscris pe lista intre 27- 42 de lei pe luna, in functie de varsta si afectiunile de care sufera. La asta se adauga bani din serviciile medicale prestate pentru fiecare in parte. Asa ca ancheteaza cum a aparut taxa de activare.

Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor din Iasi: "Nu este nici normal, nici legal. Ar fi normal si legal daca medicii de familie nu ar fi platiti per capita si per serviciu. in cazul actelor care sunt platite per capita intra si activarea cardului de sanatate care trebuie sa fie facuta in mod gratuit."

Robert Danca, presedintele CJAS Iasi: "Incasarea de sume de bani pentru activarea cardului este o incalcare a clauzelor contractuale si suporta consecintele in cauza. Teoretic, se poate ajunge pana la rezilierea contractului. Avand in vedere sesizarile inregistrate la sediul Casei de Asigurari de Sanatate, s-a declansat un control la acest furnizor de servicii medicale."

Dar medicul considera ca acel contract cadru, prin intermediul caruia primeste bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, nu reprezinta un motiv suficient de a renunta la taxa de activare a cardului: "Pentru ca stiu ca articolul 42 din Constitutie si articolul 212 din Codul Penal interzice munca fortata. Daca cineva doreste ca noi sa nu taxam activarea, sa nu taxam deblocarea, sa nu taxam mai stiu alte cerinte, atunci sa apara articol de lege."

Medicul risca sa piarda contractul de finantare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Politia s-a autosesizat, de asemenea, si face verificari.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii