Tinerii din Iasi isi deschid tot mai multe firme, dar pe cat de repede le infiinteaza, pe atat de rapid le inchid. Cifrele arata ca aproape 40 la suta dintre afacerile infiintate de studenti se soldeaza cu esec. Nici statul nu vine in ajutorul lor, anul trecut o singura firma din Iasi a primit 10.000 de euro ajutor de la Guvern.
Pana la varsta sa de 30 de ani, Sebastian Barzu a avut deja trei afaceri. A facut
comert cu haine, a incercat vanzarile pe Internet, iar pentru alte cateva luni a pariat pe industria alimentara.
"Am inceput prima afacere in 2010, importam haine de pe site-urile din strainatate. in acel moment eram si student. Scopul a fost sa imi platesc si facultatea cu banii dobanditi," povesteste tanarul.
Niciuna dintre afaceri nu a functionat conform planului, asa ca le-a inchis rand pe rand. Acum se pregateste sa isi termine studiile de master si sa lanseze cel de-al patrulea business. De data asta intr-un domeniu complet nou:
"Doresc sa imi fac o agentie de marketing digital mai exact. Vazand trendul pietei, toata lumea se duce dintre offline spre online, consider ca este o oportunitate."
Iar ca Sebastian sunt multi altii. in ultimii ani, peste 900 de studenti si-au infiintat firme in Iasi. Numai ca putine au rezistat pe piata. Cifrele arata ca, in medie, una din trei firme este inchisa dupa mai putin de trei ani de functionare:
Firme infiintate/radiate de studenti (ultimii trei ani)
-922 firme infiintate
- 308 firme radiate
sursa: ONRC
Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi spune ca nu este nimic ingrijorator in faptul ca putine start-up-uri reusesc sa reziste, dar ca spriritul antreprenorial al tinerilor trebuie incurajat:"Piata este dominata la ora asta de marile firme, de foarte multe IMM-uri care au prins un loc pe piata si este foarte greu sa dizloci un astfel de IMM."
La randul lor, tinerii se tem de faliment si spun ca le este aproape imposibil sa porneasca o afacere fara ajutor din partea familiei sau a statului:
"Daca nu avem un suport de la parinti, noi nu avem nicio sansa de a deschide ceva."
"Nu poti de la zero sa incepi ceva, fara sa ai ceva in spate, fara o baza cat de cat mica, materiala."
"Eu cred ca trebuie sa fii nascut pentru asa ceva, sa ai un talent si eu nu il am."
Iar cei care spera la un ajutor din partea statului, asteapta in zadar. Anul trecut, un singur SRL infiintat de un tanar a primit ajutorul de 10.000 de euro de la Guvern pentru a dezvolta o afacere. Asta, in conditiile in care, in prezent, in judetul Iasi functioneaza peste 400 de firme deschise de tineri debutanti. Iar pentru anul 2015, programul nu a fost inca activat.
Firme de tip SRL-D infiintate in judetul Iasi
- firme infiintate pana la 31 ian.2015 - 452
- firme infiintate in anul 2014 - 155
sursa: ORC Iasi
Sursa: digi24.ro