A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720190591.5058.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sprijinirea filantropiei prin obtinerea facilitatilor fiscale pentru donatori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-09-2012, ora 15:32

Sprijinirea filantropiei prin obtinerea facilitatilor fiscale pentru donatori

Articol de Madalina Irimia

Organizatia Salvati Copiii Iasi, in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, United Way Romania si Comisia ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a Judetului Iasi au organizat marti, 25 septembrie, la Iasi, o dezbatere privind facilitatile fiscale pentru donatori, realizata in cadrul proiectului ”Sprijinirea filantropiei prin obtinerea facilitatilor fiscale pentru donatori”.

Fiind a doua dezbatere pe aceasta tema in regiunea de Nord Est (prima desfasurandu-se la Bacau in data de 13 septembrie 2012), evenimentul s-a adresat organizatiilor neguvernamentale, oamenilor de afaceri si reprezentantilor birourilor parlamentare din judetele Iasi si Vaslui. In cadrul intalnirii, acestia au dezbatut mecanismele existente privind facilitatile fiscale pentru donatori si au incurajat propunerea de politica publica initiata de organizatiile membre ale Coalitiei pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale. Totodata, au fost punctate si disfunctionalitatile existente in prezent in materie de facilitati fiscale atat pentru donatorii persoane fizice, cat si pentru donatorii persoane juridice.

In majoritatea tarilor europene, cetatenii sunt incurajati, prin diferite facilitati fiscale, sa sprijine cauzele sociale si civice. In Romania nu exista niciun fel de mecanisme de incurajare a generozitatii directe, ceea ce face ca putini oameni sa doneze si sa existe putine modele de implicare in viata comunitatii.

In cadrul proiectului ”Sprijinirea filantropiei prin obtinerea facilitatilor fiscale pentru donatori” United Way si partenerii sai din Coalitia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale - Fundatia Soros, Centrul de Politici pentru Participare Publica, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Asociatia pentru Relatii Comunitare - au analizat functionalitatea mecanismelor existente si au elaborat o propunere de politica publica pentru incurajarea spiritului filantropic in Romania. Initiata de United Way Romania cu finantare CEE Trust si derulata in parteneriat cu Asociatia pentru Relatii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Soros, membrii Coalitiei pentru Sprijinirea Filantropiei, aceasta initiativa publica sustine completarea cadrului legal actual care prevede directionarea a 2% din impozitul datorat si deducerea a 5% din baza impozabila a veniturilor obtinute din activitati independente pentru persoanele fizice si deducerea sponsorizarilor in limita a 0,3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.

Principalele schimbari sustinute de aceasta initiativa legislativa sunt:

-Scutirea de impozit a donatorilor persoane fizice pentru sumele pe care le daruiesc cauzelor sociale sau civice, in limita a 5% din venitul lor anual.

-Cei care doneaza mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 EUR) sa fie scutiti de impozit pentru sumele donate, in limita a 10% din venitul lor anual.

-Companiile sa poata dona 0,6% din cifra de afaceri, fata de 0,3%, cat este nivelul actual. In cadrul proiectului, la nivelul Regiunii de Nord Est, Organizatia Salvati Copiii Iasi si Fundatia Serviciilor Sociale Bethany organizeaza consultari regionale cu organizatiile neguvernamentale interesate de sustinerea acestui demers si dezbateri cu donatorii, parlamentarii si consilierii acestora de pe raza judetelor Iasi, Neamt, Suceava, Botosani, Vaslui si Bacau. Scopul acestor intalniri este de a gasi solutii viabile privind incurajarea filantropiei in Romania si de a sustine demersurile legislative initiate in acest sens.

Foto: monitorulcj.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii