A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735957418.9234.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-10-2013, ora 05:05

Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Articol de Madalina Irimia

Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, din Tracia, in prima jumatate a secolului al XI-lea. Inca de tanara a parasit casa parinteasca pentru a intra in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici unde a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape 200 de ani intr-o biserica din Epivat, apoila Tarnovo, iar in secolul al XVI-lea, sfintele moaste au fost duse la Constantinopol. In anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii 'Sfintii Trei Ierarhi'. Aici au ramas pana dupa 1887, cand s-au finalizat lucrarile de construire a Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Desi Sfanta Cuvioasa Parascheva este sarbatorita in intreaga Patriarhie Romana, ea este considerata ocrotitoarea Moldovei. Sfanta Parascheva este numita 'luminatoare casnica a Moldovei' pentru ca, de mai bine de trei secole si jumatate, ocroteste Moldova.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotarata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire a Sf. Parascheva, pe 14 octombrie.

De la inceputul anilor 90, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe data de 14 octombrie din Catedrala mitropolitana in curtea din fata, intr-un baldachin special amenajat pentru ca pelerinii veniti din tara si strainatate sa se poata inchina si ruga.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii