ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-09-2012, ora 14:46

Seful CJ Iasi, in delegatia romana de la Comitetul Regiunilor

Articol de Diana Dumitriu

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, va face parte din delegatia Romaniei la Comitetul Regiunilor, dupa ce in cursul acestei zile a fost desemnat membru in delegatie, in cadrul Adunarii Generale a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), fiind afiliat Grupului ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe - ALDE).

Ca membru cu drept de vot, Cristian Adomnitei va participa la procesul decizional al Uniunii Europene, Comitetul Regiunilor (COR) fiind organism consultativ in procesul legislativ european.

Prin alegerea de astazi, dar si prin participarea la Adunarea Regiunilor Europene, care va avea loc la Pescara in cursul acestei luni, Iasul, precum si restul Moldovei, sunt reprezentate politic si administrativ la nivel european. Practic, Iasul incepe sa conteze cu adevarat, atat in tara, cat si in strainatate”, a declarat Cristian Adomnitei.

Comitetul Regiunilor a fost infiintat prin Tratatul de la Maastricht (1992), raspunzand cererii formulate de autoritatile locale si regionale de a fi reprezentate in Uniunea Europeana. Acesta functioneaza incepand cu 1994.

In prezent, Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii comunitare (Consiliul de ministri, Comisia Europeana, Parlamentul European). El are rolul de a reprezenta interesele colectivitatilor locale si regionale si de a asigura participarea acestora la procesul de integrare. Fiind constituit ca un organ consultativ al Consiliului si al Comisiei, Comitetul Regiunilor trebuie consultat obligatoriu in anumite domenii ale politicii regionale - coeziune economica si sociala, cultura, energie, transporturi, educatie si formare, politica regionala, sanatate.

Comitetul Regiunilor reprezinta o "punte" de legatura intre institutiile europene si regiunile, comunele si orasele Uniunii Europene. Membrii COR detin mandate (administrative) pe plan regional sau local, nu functioneaza permanent la Bruxelles si ca urmare mentin constant legatura cu cetatenii. Se reunesc de cinci ori pe an in sesiune plenara, ocazie cu care adopta recomandarile facute pe baza datelor furnizate de diversele comisii.

Foto: oron.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii