ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-02-2016, ora 11:56

Sectorul IT, prioritate pentru municipalitatea ieseana

Articol de Cristian Amariei
Primarul interimar Mihai Chirica a anuntat vineri, 26 februarie, in cadrul unei conferinte de presa, ca sectorul IT va deveni o prioritate pentru municipalitatea ieseana. in acest sens, in cursul ultimelor trei saptamani edilul a fazut mai multe vizite la firmele IT din Iasi, ieri avand o noua intalnire cu managerii acestora.

„Am aflat multe lucruri despre necesitatile lor, pentru ca, pana acum, Primaria nu s-a implicat in abordarea unui sector de activitate economica atat de important pentru economia acestui oras. Sunt firme care contribuie cu mai multe milioane de euro la bugetul local si care au angajate peste 10.000 de persoane, in majoritate tineri. Au inteles ca abordarea Primariei este acum total diferita. Acest parteneriat cu cei care creeaza venituri pentru a ne putea dezvolta nu numai ca era necesar, era chiar o obligatie. Am infiintat si un grup de lucru, intitulat «PM&IT», si vom lucra impreuna, in sedinte trimestriale. Primele probleme deja sunt in lucru. Am discutat cu cei de la RATP daca traseele spre Pacurari pot fi prelungite pana la Era Park, pentru ca cei care lucreaza in zona nu pot ajunge la locul de munca. De asemenea, le vom face trotuare si vom reabilita strazile Visan si Culianu”, a afirmat Mihai Chirica.

Acesta a adaugat ca, in ultimii 15 ani, in domeniul IT Iasul a fost depasit de Cluj-Napoca si Timisoara, dorinta comuna a municipalitatii si managerilor din domeniu fiind de a redeveni cel mai important centru IT din Romania, dupa Bucuresti.

Sunt foarte deschisi colaborarii cu administratia locala, dar, din pacate, pana acum au avut usile inchise. Ne propunem o colaborare reala, inclusiv cu universitatile. Vrem sa gasim si solutii pentru a creste numarul de absoventi in domeniu. Una dintre masurile pe care le vom lua rapid este aceea sa infiintam, impreuna cu universitatile iesene, centre de recrutare pentru studentii din alte orase din Moldova. Aceasta pentru ca mai multi studenti inseamna mai multe alocari de la bugetul de stat, mai multe locuri de munca create, cresterea populatiei, care este premisa dezvoltarii de tip metropola, si cresterea numarului de servicii vandute. Orice investitie in domeniu atrage mai departe plusvaloarea de care are nevoie orasul. De asemenea, am discutat si despre alocarea de fonduri din mediul public pentru respecializarea unor ingineri care provin din facultati tehnice, dar care nu sunt 100% legate de mediul IT. Ei pot obtine fonduri de la Primarie, ma refer la fondurile alocate pentru organizatiile de tineret, prin proiectele depuse, si noi sa platim traineri, sa punem sali la dispozitie, iar de la acele facultati care acum nu au cautare, sa ii supraspecializam si sa devina competitivi si pe piata IT”, a mai spus primarul interimar.

Un alt proiect dezbatut la sedinta de ieri a vizat infiintarea unui parc tehnologic cu profil IT, numit „Iasi Intelligence City”, care sa atraga in jurul sau toate energiile in ceea ce priveste dezvoltarea acestui domeniu.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii