ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-08-2012, ora 17:10

Seceta lasa sute de fermieri cu pagube neacoperite de stat

Articol de Anca Gabriela Cretu

Astazi, reprezentantii Directiei Agricole a judetului Iasi au prezentat situatia suprafetelor arabile afectate de caldura excesiva. De exemplu, de la comuna Alexandru Ioan Cuza s-au primit sute de instiintari cu privire la culturile compromise de porumb pe o suprafata de 1500 de hectare.

Cele mai afectate de temperaturile ridicate sunt culturile de floarea soarelui si de rapita, unde fermierii ieseni au semnalat 6000 de hectare compromise intre 30-100%.

Majoritatea culturilor de pe Vaile Jijiei si Prutului sunt compromise in proportie de 80-90-100%. Fermierii si-au pierdut, aproape in intregime, culturile de soia, floarea soarelui, porumb. Culturile neirigate sunt compromise total. La culturile de cartofi nu mai sunt decat cei din pamant. Ce e deasupra,curpenul s-a topit. Vom trimite urgent la Ministerul Agriculturii, situatia exacta a culturilor afectate de canicula”, a explicat prefectul judetului Iasi, Romeo Olteanu.

In plus, ajutorul dat de stat pentru culturile agricole afectate de seceta prevede o clauza care i-ar putea lasa pe sute de fermieri cu gust amar: pe langa dezamagirea unei recolte sarace, acestia vor ramane si cu buzunarele goale pentru investitiile in viitoarele culturi.

Vrem sa luam in discutie proiectul de ajutorare a fermierilor care are niste lacune, din punctual meu de vedere. E undeva specificat ca primesc ajutoare numai cei care au peste 50% asigurata cultura respectiva. Ori, sunt fermieri care au zeci de mii de hectare, din care doar cateva genuri de cultura sunt asigurate. Per total, acestia nu indeplinesc cifra de 50% si prin urmare nu pot primi despagubiri”, a adaugat Olteanu.

Foto: monitorulvn.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii