ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-10-2012, ora 15:44

Sarbatoarea dulcetii revine la Manastirea Golia

Articol de Alexandra Stefanescu

Asociatia „Centrul de Promovare Turistica” – Iasi, organizeaza in perioada 11-14 octombrie, a doua editie a targului cu produse de toamna „Sarbatoarea dulcetii la Golia”. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi si Consiliul Judetean Iasi. Targul este organizat in parcarea din fata Manastirii Golia si va putea fi vizitat de ieseni si pelerini, in intervalul orar 10.00-18.00.

Targul reuneste 20 de producatori, preponderent din zona Moldovei, cat si din alte zone ale tarii. Timp de patru zile, iesenii vor avea ocazia sa deguste si sa achizitioneze atat dulceata din fructe, cat si dulceata din morcov, vinete, rosii coapte, telina, clatite cu dulceata, miere de albine, dar si zacusca si multe alte preparate de toamna.

Pe 14 octombrie va avea loc un concurs intre producatorii de dulceata, iar un juriu va desemna „Cea mai gustoasa si naturala dulceata“ din cadrul targului “Sarbatoarea dulcetii la Golia”. Totodata vizitatorii targului vor putea vizita, in Turnul Golia, expozitia cu lucrarile realizate de tinerii ce au participat la proiectul “Mestesugul – sansa tinerilor antreprenori”, finantat de Uniunea Europeana, prin programul Tineret in Actiune.

Pe langa dorinta Asociatiei „Centrul de Promovare Turistica” Iasi de a veni cu un eveniment inedit, in cadrul Sarbatorilor Iasului, organizarea acestui targ dedicat dulcetii are radacini adanci in istoria Manastirii Golia.

Ion Mitican aminteste in lucrarea „Salutari din Iasi”: „Atunci cand avea prilejul maestrul George Lesnea, vrednic stiutor al Iasului uitat, spunea celor ce voiau sa-l auda despre Cismeaua de la Golia unde se intalneau boieresele capitalei cu acelasi obicei sa ia o dulceata cu apa rece si sa-si arate talentele in dulceturi, peltele si vutci inca de pe vremea domnitorului Alexandru Moruzzi (1802-1806). (…) Un edil captat de povestire se si prinsese sa organizeze Ziua dulceturilor sau Ziua Gospodinelor. Visul nu s-a mai implinit.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii