A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731851563.8314.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sangele, vulnerabil la penele de curent. Centrul de Transfuzii din Iasi nu are generator electric
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-10-2014, ora 08:13

Sangele, vulnerabil la penele de curent. Centrul de Transfuzii din Iasi nu are generator electric

Articol de Cristian Amariei
Sangele recoltat la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iasi risca sa se altereze la orice pana de curent. Asta pentru ca unitatea nu dispune de un generator care sa asigure permanent energia electrica. Conducerea centrului sustine ca a facut mai multe demersuri catre Institutul de Hematologie, pentru obtinerea unui generator de curent electric, dar problema nu s-a rezolvat.
Medicii spun ca pentru conservarea sangelui este necesara o temperatura de sub 8 grade. in cazul unei pene de curent mai mari de 30 de minute, sangele recoltat trebuie aruncat.

Ultima intrerupere a curentului electric la Centrul de Transfuzii din Iasi a avut loc in aceasta luna, dar, din fericire, a fost de scurta durata. Aici vin sa doneze sange, in medie, intre 30 si 50 de persoane, in conditiile in care necesarul este de 80 de donatori.

Toate echipamentele de recoltare si de pastrare a sangelui la Centrul de Transfuzii din Iasi functioneaza pe baza de curent electric. Tocmai de aceea, este esential un generator. Medicii spun ca pentru conservarea sangelui este necesara o temperatura cuprinsa intre 2 si 6 grade si ca acesta poate fi tinut cel mult 24 de ore la o temperatura de 10 grade.

Aparatul inregistreaza in fiecare moment ce cantitate de sange a fost recoltata. in cazul in care s-ar produce in acest moment o pana de curent, bineinteles ca hemomixerul s-ar opri si recolta de sange ar fi compromisa.

Ultima intrerupere a curentului electric s-a inregistrat chiar la inceputul acestei luni. Din fericire, electricitatea a fost oprita doar 20 de minute, iar medicii au rasuflat usurati pentru ca sangele nu a fost alterat.

"Ar fi dramatica intr-adevar, cu un impact negativ asupra stocului de sange, acea situatie in care se pune problema unei lipse a energiei electrice pe o perioada indelungata de timp, stiu eu, de ordinul orelor," a explicat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Iasi.

Sangele recoltat la Centrul de Transfuzii deserveste toate spitalele din Iasi. Medicii spun ca o singura zi fara rezervele de sange ar paraliza activitatea si ar duce la pierderea de vieti omenesti.

"Asta inseamna ipotetic vorbind inseamna operatii amanate, inseamna pacienti care nu mai pot fi ajutati, pacienti care se sting sub ochii tai si nu poti sa-i ajuti cu nimic," a spus Gabriel Perianu, medic de urgenta.

Conducerea Centrului de Tranfuzii spune ca a instiintat Institutul National de Hematologie despre aceasta situatie, dar ca nu s-a gasit o rezolvare din lispa de fonduri. Cum cel mai ieftin generator costa 100 de mii de lei, s-a incercat ca solutie alternativa conectarea la generatorul Directiei de Sanatate Publica. Fara succes insa: "In momentul in care centrul de transfuzii finalizeaza reparatiile generale pe partea electrica, desigur se poate realiza aceasta conectare," a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Iasi."

Pe langa lipsurile materiale cu care se confrunta, Centrul de Transfuzii din Iasi trece si printr-o criza accentuata de donatori. in ultima perioada, pentru recoltare s-au prezentat si cate 30 de persoane pe zi,mai putin de jumatate din cat ar fi necesar.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii