ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-09-2015, ora 08:07

SWITCH ON – Iasul pe drumul catre Capitala Europeana a Culturii

Articol de Cristian Amariei
“Switch On” este sloganul sub care Iasul va concura pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Atat sloganul, cat si conceptul final al dosarului de candidatura, au fost prezentate la Palatul Roznovanu luni, 21 septembrie, intr-o conferinta de presa sustinuta de echipa Fundatiei Iasi – Capitala Culturala Europeana.
Iasul va propune juriului european, un concept construit in patru programe principale. Primul dintre acestea – Punti creative urmareste crearea de noi legaturi culturale si sociale cu Cernautiul si Chisinaul, Iasul reusind astfel sa fie nodul in care cultura Europei occidentale se intalneste cu cea Rasariteana. Un al doilea program – Celebrand diversitatea spirituala doreste deschiderea dialogului cultural intre diferite etnii si religii, pentru ca prin programul Dor si calator, sa fie create proiecte pentru a impartasi prin cultura experienta romanilor plecati in strainatate. in final, cel de-al patrulea program, intitulat Puncte, puncte… mizeaza pe tehnologia care ne-a transformat viata si cum poate aceasta sa schimbe modul in care percepem cultura.

Prezent la conferinta, Mihai Chirica, viceprimar cu atributii de primar al Municipiului Iasi, a subliniat importanta evenimentului: „Este un moment deosebit de important pentru comunitatea ieseana, pentru ca acest gand cu care am plecat in 2014 reuseste sa se transforme un lucru palpabil. Echipa Fundatiei a reusit sa termine un prim segment din drumul catre proiectul Iasi – Capitala Europeana a Culturii, un proiect important, in care ne-am pus toata nadejdea ca-l vom duce la bun sfarsit. Nu suntem singuri in aceasta competitie, dar vointa noastra si sansa pe care o avem conteaza mult mai mult decat contracandidatii nostri.”

“Dosarul de candidatura va avea ca tema principala si ca slogan formula “Switch On”, expresie a ceea ce ne dorim sa obtinem prin acest proiect, respectiv sa schimbam fata orasului, sa comutam pe Iasi, aceasta fiind si tema intregului dosar. Vrem ca 2021 sa fie momentul in care mutam intrerupatorul si transformam Iasul in centrul de interes al fluxurilor intelectuale, culturale, democratice europene”, a precizat Florin Cintic, directorul artistic al Fundatiei Iasi – Capitala Culturala Europeana.

“Ne bucuram foarte mult ca, intr-o luna si jumatate, am strans deja 148 de propuneri de proiecte, unele dintre ele foarte interesante, iar acest lucru dovedeste ca exista o dorinta a oamenilor de a se implica in acest proiect al comunitatii”, a declarat Iulian Boia, director executiv al Fundatiei.

Documentatia care va reprezenta Iasul a fost elaborata cu sprijinul unei echipe de experti, din diferite arii profesionale. Alaturi de candidatura Iasului se afla astfel Cristina Modreanu, critic si expert in artele spectacolului, Adriana Zait, cadru universitar specialist in marketing, Dan Alexe, cineast si jurnalist, Simona Tanasescu, curator si expert in arte vizuale.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii