A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731890791.7689.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Riscurile la care te expui daca iti pui un diagnostic cu ajutorul internetului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
18-07-2012, ora 14:09

Riscurile la care te expui daca iti pui un diagnostic cu ajutorul internetului

Articol de Madalina Irimia

Din lipsa de timp suntem tentati sa ne punem singuri diagnostic, fara a apela la sfaturile unui medic. Ceea ce este si mai grav e ca si pe copii ii tratam dupa acelasi principiu.

Medicii avertizeaza ca administratrea unui tratament fara recomandarea specialistului poate duce la agravarea starii de sanatate.

Accesul facil la internet sau experientele anterioare ne determina sa ne prescriem noua si copiilor nostri de la sine putere tratamentul pe care il consideram ca ni se potriveste.

Un studiu despre administrarea de medicamente copiilor fara recomandarea medicului, realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), releva faptul ca peste 60% dintre parinti apeleaza la automedicatie.

Adultii invoca trei motive atunci cand justifica decizia de a-si trata singuri copiii: se bazeaza pe experiente similare anterioare, nu gasesc timpul necesar pentru a merge la medic si e mai usor pentru ei sa se documenteze de pe internet.

Fiecare parinte isi doreste ca cel mic sa se simta bine si fie pentru a grabi procesul de vindecare, fie pentru ca nu are timp, tine cont de experientele anterioare ale lui sau ale prietenilor, de sfaturile necunoscutilor de pe diferite forumuri sau aplica scheme de tratament identificate pe anumite site-uri. Parintii trebuie sa inteleaga ca sfatul medicului este nepretuit si tratamentul copiilor fara sfatul acestuia poate avea consecinte grave”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Medicii au trealizat un top 3 al riscurilor la care ne expunem daca ne punem un diagnostic cu ajutorul internetului.

- Diagnosticarea si tratarea copilului folosind internetul poate duce la intarzierea confirmarii si tratarii bolii reale. Atunci cand cel mic se imbolnaveste, parintii de cele mai multe ori se sperie si primul impuls al unora dintre ei este de a intra pe internet pentru a vedea ce boli s-ar potrivi cu simptomele celui mic si care ar fi tratamentul recomandat. Unii parinti se limiteaza doar la a se informa, altii insa aplica tratamentul gasit pe diverse site-uri sau in discutiile cu mamicile de pe forumuri si amana vizita la medicul pediatru.

Unul dintre cele mai mari riscuri ale automedicatiei este tratarea unui anumit simptom, fapt ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic sufera. Acest lucru se intampla frecvent cand parintii dau medicamente copiilor fara recomandarea noastra, tinand cont doar de sfaturile altor mamici pe care le gasesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri”, a spus dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Maria”, din Iasi.

De exemplu deseori, copiii mici fac febra, iar febra poate fi un semn al unei viroze, al cresterii dintilor sau al unei boli specifice copilariei. Parintele ingrijorat cauta sfaturi online, trateaza copilul de febra fara a sti sa analizeze daca cel mic prezinta si alte simptome, iar daca acesta se simte mai bine amana vizita la medicul pediatru.

Ulterior, cand febra reapare insotita de alte simptome mai vizibile parintii merg in final la un control medical cu cel mic. Copilul primeste astfel un diagnostic intarziat si in consecinta si tratamentul este unul mai complex, costisitor, cu eficienta mai mica”, a precizat dr. Moraru.

- Internetul poate fi o sursa de panica. „Se spune ca studentii la medicina se imbolnavesc de toate bolile pe care le studiaza, fenomen descris chiar ca ‘boala studentului de anul trei’. Un lucru similar se intampla si cu parintii care petrec mult timp pe internet citind informatii despre afectiunea de care sufera cel mic sau despre alte boli care il pandesc la fiecare pas. Fiecare copil este unic, fiecare copil reactioneaza diferit la anumite simptome si la un anumit tratament, iar parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa aiba incredere in sfatul medicului pediatru. Informatiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizarile postate pe forumuri de alti parinti vor crea panica in momente in care copilul are nevoie de un parinte rational care sa ii fie alaturi si sa ii administreze tratamentul indicat de medic”, a adaugat dr. Moraru.

O alta situatie traita este cea declansata de indicarea unei anumite investigatii. Medicii fac un permanent diagnostic diferential pana sa ajunga la diagnosticul pozitiv. „Sunt parinti care studiaza imediat pe internet, intra in panica daca medicul vrea sa excluda o boala mai grava si fie se sustrag tratamentului fie trec la automedicatie. Unii parinti neaga diagnosticul precizat si recurg la sfaturi de terapie alternativa. Panica trebuie evitata si adevarul privit in fata ca intr-o lupta in care spaima nu ajuta la nimic”, a mai spus dr. Moraru.

- Informatiile de pe internet sunt generale, neverificate si uneori eronate. „Din pacate, doar medicii stiu sa discearna intre opiniile valabile si cele indoielnice. In plus, orice tratament, orice nou simptom pe care un copil il prezinta trebuie analizat in functie de istoricul medical al celui mic si numai medicul pediatru este in masura sa faca acest lucru”, a declarat Cristian Lutan.

Sursa: gandul.ro

Foto: buletindecarei.ro

     
Tag-uri: medic, internet, tratament
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii