A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734869133.0912.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Respecti o dieta fara gluten? Afla ce alimente trebuie sa eviti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
31-05-2012, ora 17:03

Respecti o dieta fara gluten? Afla ce alimente trebuie sa eviti

Articol de Madalina Irimia

Glutenul este componenta de baza din boabele de grau, orz, secara. Exista persoane care manifesta intoleranta la gluten, motiv pentru care acesta trebuie eliminat din alimentatie. Dieta fara gluten este recomandata persoanelor cu boala celiaca, o suferinta destul de frecventa.

Nu doar persoanele care au aceasta boala suporta greu glutenul. Circa 20% dintre oameni, fara a avea boala celiaca, au un anume grad de intoleranta la gluten.

Sensibilitatea la gluten are o multitudine de simptome de la cele de natura digestiva pana la amorteli si furnicaturi in maini si picioare, risc crescut de osteoporoza si chiar favorizarea autismului la copil, scrie Yahoo Shine.

Desi aparent problema este usor de rezolvat exista foarte multe alimente care contin gluten. Evident painea, pastele si produsele de patiserie facute din faina de grau, orz si secara contin gluten. Numai ca gluten se afla si in preparatele dulci, incepand cu laptele de soia cu arome, pana la laptele de orez care poate contine gluten adaugat, pentru imbogatirea texturii si a gustului. Si praful de ciocolata contine gluten si bulionul preparat industrial, dar si unele suplimente nutritive.

Gluten exista inclusiv in cosmetice si in glazura tortului cumparat, dar si in mezeluri si salamuri. Sosurile si gemurile preparate industrial contin gluten, supele in plic si majoritatea conservelor cu semipreparate au diferite cantitati de gluten. Sosul de soia si sosurile pentru salate au, la randul lor, gluten adaugat. Suplimentele nutritive, vitaminele contin si ele gluten.

Prevederile internationale spun ca toate preparatele care contin gluten sau au in compozitie gluten adaugat trebuie etichetate ca atare.

Trebuie precizat ca glutenul nu este o toxina, asa ca un organism sanatos nu are niciun motiv sa elimine glutenul din alimentatie. In plus, exista riscul ca cei sanatosi care tin o dieta fara gluten sa faca un dezechilibru imunitar.

Sursa: ziare.com

Foto: cnn.com

     
Tag-uri: gluten, alimente, dieta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii