ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-04-2014, ora 11:37

Reincep protestele impotriva extragerii gazelor de sist

Articol de Alexandra Stefanescu

Tudor Ciuhodaru cere Guvernului sa respecte vointa comunitatilor locale de a nu permite extragerea gazelor de sist in Vaslui si in perimetrul de la Baile Felix inainte de a se termina dezbaterea parlamentara a legii Ciuhodaru ce interzice utilizarea fracturarii hidraulice in extragerea gazelor de sist.

Pe 6 aprilie protestele vor intra intr-o noua etapa pentru ca, in timp ce la Pungesti se pregateste primul foraj, tot mai multe zone din Romania sunt concesionate in vederea extragerii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. In noiembrie 2013 senatorii nu au reusit sa respinga legea iar aceasta este acum in Camera Deputatilor( decizionala ).

Pe 5 aprilie la Pungesti, capitala luptei impotriva extragerii gazelor de sist, vor avea loc primele proteste. Pe 6 aprilie 2014 vor avea loc simultan in peste 60 de localitati din Romania mitinguri si marsuri impotriva fracturarii hidraulice. Timp de doi ani am reusit la Pungesti sa impiedicam extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Nu s-a terminat! Legea mea e in Camera Deputatilor. Romania nu are in prezent un act normativ pentru reglementarea explorarii si exploatarii gazelor de sist si nici nu interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist. Moratoriul privind obtinerea de avize si autorizatii in acest domeniu a exipirat in decembrie 2012. Cerem Parlamentului si Guvernului: interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in extragerea gazelor de sist, anularea Hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist precum si respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizional”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Proiectul legislativ initiat de Ciuhodaru prevede interzicerea utilizarii fracturarii/fisurarii hidraulice pentru explorarea si exploatarea hidrocarburilor gazoase sau lichide pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre. Totodata se prevad sanctiuni pentru cei care utilizeaza aceasta tehnica. Fapta de a utiliza fracturarea/ fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele fizice.

Parlamentului European sustine dreptul fiecarui stat de a lua decizii privind valorificarea gazelor de sist dar recomanda prudenta maxima in avizarea exploatarii combustibililor fosili neconventionali pana la stabilirea exacta a riscurilor legate de utilizarea acestei tehnici si a unei legislatii europene adecvate in acest domeniu iar pe 9 octombrie 2013 a recunoscut riscurile legate de gazele de sist luind in considerare obligativitatea studiilor de impact si a consultarii populatiei.

     
Tag-uri: proteste, gaze, sist, Pungesti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii