ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-01-2013, ora 15:39

Regiunea slovaca Trnava ar putea adera in curand la GECT Euronest

Articol de Alexandra Stefanescu

Vineri, 25 ianuarie, in orasul slovac Trnava, Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi si al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Euronest, a avut o intrevedere cu Tibor Mikus, Presedintele Regiunii Trnava. Scopul acesteia a fost aderarea regiunii slovace la Gruparea Europeana de Cooperare Teritoriala (GECT) Euronest.

Discutiile au vizat armonizarea aspectelor de natura legislativa, prioritatile de dezvoltare comuna si calendarul obtinerii avizelor consiliilor regionale/judetene si ale autoritatilor nationale competente.

„Este un proiect important, care are multe avantaje pentru toate regiunile care se vor alatura. Euronest este prima Grupare de acest gen care are sediul in Romania. Prin aceasta vom putea obtine fonduri europene direct de la Comisia Europeana. Vrem sa ajutam la dezvoltarea regiunilor noastre si sa avem o colaborare in cat mai multe domenii”, a declarat Cristian Adomnitei, initiatorul GECT Euronest. In perioada urmatoare Consiliul Regional Trnava va prezenta autoritatilor spre aprobare proiectul de aderare la GECT Euronest.

Incepand cu mijlocul anului trecut, conducerea Consiliului Judetean Iasi a facut demersuri pentru infiintarea primei GECT cu sediul in Romania. In luna octombrie a anului trecut a avut loc la Iasi prima intalnire a GECT Euronest, in cadrul careia a fost semnat acordul de participare la GECT intre ADI Euronest, Regiunea Podkarpackie (Polonia) si Consiliul Judetean Satu Mare. La acest demers a aderat, intre timp, si Consiliul Judetean Maramures.

In perioada imediat urmatoare vor avea loc intalniri si cu reprezentantii celorlalti parteneri care si-au exprimat interesul de a se alatura acestei initiative, respectiv autoritati locale din Slovacia, Polonia si Ungaria. De asemenea, in luna martie vor avea loc primele intalniri de lucru intre specialistii din domeniile pe care gruparea isi propune sa le promoveze in vederea cresterii coeziunii economice, sociale si teritoriale ale ariei de interventie: infrastructura, agricultura, turism, cultura, cercetare si economie.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii