Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
,,Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse”- la un an de la lansare
Articol de Madalina IrimiaUniversitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara si Directia de Asistenta Sociala si Medicala din Cluj–Napoca a demarat, la 1 decembrie 2010, proiectul intitulat ,,Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse” (ID 50679), cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU 2007 – 2013.
Proiectul are ca obiectiv general prevenirea discriminarii pe criterii de gen pe piata muncii, in scopul asigurarii accesului egal la ocupare si dezvoltare profesionala a femeilor si al promovarii principiilor incluziunii sociale si egalitatii de sanse in zonele Nord-Est, Nord-Vest si Vest ale tarii. Valoarea totala a proiectului este de 15.798.224 RON, din care asistenta financiara nerambursabila 14.960.023 RON.
Pana la aceasta data, echipa proiectului a desfasurat o ampla campanie publica de sensibilizare, in scopul combaterii stereotipurilor de gen si promovarii egalitatii de sanse, prin difuzarea de spoturi radio si TV, transmiterea de comunicate de presa, realizarea de emisiuni radio si de televiziune, distribuirea de materiale informative (pliante, fluturasi, afise etc), dar si prin intermediul site-ului www.rsf.uaic.ro.
In perioada martie – aprile 2011, s-au organizat trei mese rotunde cu tema ,,Combaterea stereotipurilor de gen, implementarea principiilor egalitatii de sanse si a incluziunii sociale”, la Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, la care au participat reprezentanti din mass-media si ai autoritatilor publice locale.
O alta activitate a proiectului a constat in realizarea de schimburi de bune practici cu specialistii din cele trei regiuni in care se implementeaza proiectul. Au fost doua intalniri, la Iasi si Timisoara, in lunile mai si iunie 2011, care au reunit reprezentanti ai organizatiilor interesate de tema combaterii stereotipurilor de gen in societate si promovarea/implementarea principiilor egalitatii de sanse si a incluziunii sociale. In urma acestor intalniri s-a conceput un ghid de bune practici pe aceasta tema. De asemenea, s-a organizat o intalnire si la Cluj–Napoca , in iulie2011, care a prilejuit transferul de modele cu privire la programele de formare profesionala destinate femeilor pe piata incluziva a muncii, dezvoltarea personala a femeilor si reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala.
Incepand cu acest an universitar si pana in 2013, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acorda 2500 de burse sociale pentru studentele masterande aflate in situatii sociale defavorizate.
Scopul acestor burse este de a facilita accesul studentelor care provin din familii cu posibilitati materiale reduse la pregatire universitara, in cadrul studiilor de masterat. Cuantumul total al bursei este de 3000 lei/an universitar. In urma selectiei realizate in luna octombrie 2011 s-au acordat 600 de burse sociale pentru studentele din Regiunea de Nord-Est, 290 pentru cele din Nord-Vest si 155 pentru masterandele din Vest. Universitatile implicate in proiect vor organiza, in lunile februarie si martie a.c., a doua sesiune de acordare a burselor sociale.
Cele trei institutii de invatamant superior ofera si 6 programe gratuite de formare si dezvoltare profesionala pentru femei. Au fost elaborate si acreditate C.N.F.P.A 4 curricula pentru urmatoarele cursuri de specializare: formare de formator, animator socio-educativ, organizarea locului de munca si tehnici de comunicare. Toate aceste cursuri sunt furnizate femeilor active si celor care intra sau revin pe piata muncii dupa perioade prelungite de ingrijire si sustinere a copiilor si familiei.
In acest an, pe langa desfasurarea celor 4 cursuri de formare profesionala, se doreste acreditarea programelor cursurilor de reconciliere a vietii de familie cu cea profesionala si de dezvoltare personala in vederea carierei. Pana la finalizarea proiectului, noiembrie 2013, se vor organiza cursuri privind diminuarea efectelor stereotipurilor de gen, destinate femeilor, operatorilor mass-media si personalului autoritatilor locale. Toate aceste cursuri se desfasoara la Centrul de Formare si Dezvoltare Profesionala pentru Femei, sediu inaugurat de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in luna octombrie 2011.
De asemenea, tot in cadrul acestui proiect, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara si Directia de Asistenta Sociala si Medicala Cluj-Napoca au inceput activitatea de acordare a 500 de subventii mamelor aflate in concediu de crestere a copilului pana la 2/3 ani sau femeilor aflate in situatii financiare care necesita ajutor social. Aceste subventii se acorda, pana in 2013, pentru absolvirea unui curs de formare/dezvoltare profesionala si calificare/recalificare profesionala, recunoscut de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (C.N.F.P.A). Subventia se acorda in functie de costul programului de formare, in limita sumei de 1000 lei. Pana la aceasta data au beneficiat de o astfel de subventie 10 femei.
Rezultatele proiectului vor fi diseminate in cadrul unei conferinte internationale ce se va organiza in 2013.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email