A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720003847.7942.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Reconfigurarea invatamantului tehnic la Iasi prin fuzionarea fostelor licee industriale
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
15-12-2012, ora 08:09

Reconfigurarea invatamantului tehnic la Iasi prin fuzionarea fostelor licee industriale

Articol de Diana Dumitriu

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi vrea sa reconfigureze invatamantul tehnic prin fuzionarea fostelor licee industriale. In aceasta situatie se afla Liceul Tehnologic Nicolina, Liceul Tehnologic ”D. Mangeron”, Liceul Tehnologic ”Stefan Procopiu” – care au profil mecanica, electric, electronica si automatizari. O alta comasare va fi facuta intre Liceul Tehnologic ”C. Brancusi”, Liceul Tehnologic ”Radu Cernatescu” care au profil protectia mediului, agricol, tehnic, resurse naturale. Cea de-a treia comasare va fi facuta intre Colegiul Tehnic de Transporturi, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” – care au profil constructii, instalatii si lucrari publice, mecanica. De asemenea, comasare se va face si intre Scoala ”Gh. Marzescu” si Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicatii.

Exista fara indoiala o continuitate, o interrelationare intre anii scolari, intre strategii, analize, diagnoze si prognoze, fapt pentru care asistam in fiecare an la un proces de reglari si autoreglari succesive”, a spus Camelia Gavrila.

Ea a precizat ca in contextul cresterii calitatii in educatie si al unei corelari realiste la cererea de pe piata muncii, intreaga retea de invatamant tehnologic a fost supusa unei analize atente, fiind consultate sindicatele, agentii economici (C.L.D.P.S.). In cadrul unor intalniri de lucru, inca din luna octombrie, in vederea adoptarii unei strategii bazate pe principiile descentralizarii reale sefii de la ISJ au constatat ca sunt unitati care nu si-au indeplinit planul de scolarizare in ultimii ani scolari, ca sunt strategii manageriale care nu au adus imbunatatiri, constatandu-se de la an la an o scadere drastica a rezultatelor scolare (mai ales la examenele nationale). O alta constatare este aceea a faptului ca oferta educationala identica in mai multe unitati scolare, in contextul diminuarii cererii pe piata muncii pentru specializarile respective. De asemenea, asocierea unitatilor scolare s-a realizat in functie de compatibilitatea intre profilul claselor de la licee diferite, analiza numarul de elevi scolarizati in ultimii 4 ani, patrimoniul fiecarei unitati, amplasarea unitatilor.

Camelia Gavrila a subliniat ca exista preocupari majore pentru interesul superior al elevilor, stabilitatea cadrelor didactice titulare, dar si pentru optimizarea cheltuielilor per elev.

Prin demersurile sale, I.S.J. vizeaza un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca furnizata de absolventii de invatamant tehnic, un nivel ridicat de productivitate şi de coeziune sociala. Se iau in calcul reconfigurarile pentru care s-a optat au in vedere strategia Europa 2020, de creştere economica (intr-o lume aflata in permanenta schimbare, ne indreptam spre o economie inteligenta, durabila şi favorabila incluziunii) si se inscriu intr-o strategie pe termen lung care vizeaza modernizarea, eficientizarea invatamantului iesean si corelarea acestuia cu standardele europene. Dorim depasirea rezultatelor scolare modeste, a strategiilor de supravietuire si perpetuare a unei situatii nesigure in liceele tehnologice, incercarea de eficientizare a costurilor pentru educatie si de formare a unor licee puternice, cu meserii atractive si cu un marketing educational persuasiv”, a mai spus Gavrila.

Foto: adevarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii