ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-10-2014, ora 10:06

Recomandarile medicilor pentru a nu ajunge la spital in urma pelerinajului

Articol de Madalina Irimia

Numerosi pelerini ce vin la Iasi au ajuns, ajung sau vor ajunge la urgente pentru variate probleme cardiovasculare, respiratorii sau neuropishice ce sunt favorizate, determinte sau agravate de frigul, oboseala sau alimentatia necorespunzatoare sau bolile preexistente.

Patologia hramului de Sfanta Paraschiva e dominata de stari lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistica. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele si enterocolitele, legate de tipul si modul de alimentatie sau de nerespectarea regulilor de igiena. Femeile din rural cu varste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afectiuni dar, dupa terapia de urgenta, solicita intotdeauna reintoarcerea la pelerinaj. In schimb, la cei veniti in scopuri mai putin ecumenice, patologia domininata este cea traumatica, in special plagi, luxatii si entorse sau legata de excesele alimentare sau alcoolice.”, declara medicul Tudor Ciuhodaru.

Pentru a nu ajunge de la hram la spital trebuie respectate sapte reguli ce se refera la modul de imbracaminte si alimentatie, la medicatia necesara si solutii pentru pentru rezolvare a urgentelor.

Mai precis, pentru ca noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade, este bine sa aveti haine mai groase si sa evitati imobilizarea prelungita este bine sa aveti haine groase care sa va asigure protectia termica, sa evitati imobilizarea prelungita sau incercarea de a va incalzi consumand alcool.

Mancati ceva cu cel putin cateva ore inainte de a va aseza la coada de la mitropolie pentru ca asteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile si starile lipotimice pot deveni probleme redutabile in conditii de aglomeratie,

Nu-i lasati neinsotiti la manifestari pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afectiunilor de baza.

Nu intrerupeti tratamentul pentru bolile pe care le aveti, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj pentru a nu agrava sau complica evolutia.

In cazul aparitiei oricarei simptomatologii mergeti rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile pentru a scurta timpul pana prezentare tinand cont ca aglomeratia sau caile dificile de acces va pot crea multe probleme.

Incercati sa luati legatura cu medicul de familie, mai ales pentru afectiunile minore, pentru a nu fi nevoiti sa stati zeci de ore prin salile de asteptare ale vreunui spital.

Sunati la 112 cand nu va puteti incadra rapid intr-un anumit tip de patologie (cardiaca, digestiva etc) pentru ca, in absenta unui spital regional de urgenta, mobloc, cu toate specialitatile necesare va puteti trezi ca inlocuiti pelerinajul de la moaste cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iasi.

Foto: digi24.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii