ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-06-2014, ora 17:39

Reabilitarea drumurilor judetene va incepe cel tarziu la inceputul anului viitor

Articol de Cristian Amariei

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a invitat astazi toti primarii din judet la o intalnire extrem de importanta. Principalul subiect dezbatut a vizat situatia drumurilor judetene si modalitatea de solutionare durabila a acestei probleme.

Saptamana trecuta Uniunea Europeana ne-a aprobat cererea de finantare pentru proiectul european al Aeroportului. Tot ce s-a construit si se va construi la Aeroport pana la finalul acestui an va fi platit de Uniunea Europeana. Toti banii rambursati vor fi utilizati pentru a construi si a repara reteaua de drumuri judetene. Gratie finantarii europene de la Aeroport de 38,7 milioane de euro, din care vom scadea partea de cofinantare pe care trebuie sa o asigure Consiliul Judetean de circa 12 milioane de euro, si printr-un credit de peste 20 de milioane de euro, depinde de cat vom avea acord de la Guvern pentru limita de indatorare a judetului, cred ca vom putea rezolva durabil problema drumurilor judetene din tot judetul. Masterplanul drumurilor judetene are o valoare totala de circa 200 milioane de euro. Din acest total, 120 milioane de euro reprezinta sumele totale pentru cele 3 Axe, primele doua imi doresc sa le finantam prin Programul Operational Regional si a treia prin fondurile aferente Polului de Crestere Iasi. Ramane un rest de 80 de milioane de euro pentru tot restul drumurilor prinse in Masterplan, dar la licitatie cred ca se poate ajunge pana la o suma de 50 milioane de euro, adica aproximativ suma de care am dispune dupa contractarea creditului”, a declarat Cristian Adomnitei.

Acesta a facut un apel catre conducerea Partidului Social Democrat (PSD) Iasi si catre Presedintele Organizatiei Iasi a PSD, Gheorghe Nichita, de a renunta la orgoliile politice si de a ajunge la un consens pe acest capitol.

Am convocat toti primarii la Consiliul Judetean pentru a discuta despre problema drumurilor judetene si despre cum putem da drumul mai rapid la licitatie pentru a le repara. La prima intalnire au venit toti primarii cu exceptia celor de la PSD, iar la cea de-a doua, organizata chiar astazi, s-a intamplat acelasi lucru. Fac un apel public catre PSD, catre Presedintele sau, dl. Primar Gheorghe NICHITA, si catre toti primarii social democrati sa vina la aceste intalniri pentru ca este nefiresc, contraproductiv si nu ajuta pe nimeni sa lipseasca la ele. Parca nu ar face parte din Judetul Iasi. Intr-un fel sau altul drumurile vor fi reparate, dar e bine sa fie reparate cu toti cei implicati, nu prin decizii politice de a bloca si de a nu participa. Consilierii judeteni PSD ar trebui sa-si asculte primarii, pentru ca toti primarii din mediul rural si nu numai cer ca reteaua de drumuri sa fie reabilitata. Reteaua de drumuri poate fi reparata intr-un an si jumatate. Numai sa vrea si PSD. La ora actuala blocajul vine de la PSD si sper ca deblocarea situatiei sa vina tot de acolo. As vrea ca anul acesta sa inceapa primele proceduri pentru licitatie si poate chiar sa dam drumul la lucrari. In cel mai rau caz, lucrarile vor fi demarate la inceputul anului viitor”, a mai afirmat Cristian Adomnitei. Ulterior sedintei amintite, primarii prezenti au vizitat, impreuna cu Presedintele Consiliului Judetean, santierul Aeroportului.

Cele 3 AXE cuprinse in Masterplanul drumurilor judetene si comunale sunt:

Axa I Iasi – Movileni – Gropnita – Coarnele Caprei – Belcesti – Scobinti – Siretel – Lespezi – limita judetului Suceava (94 kilometri – 49 milioane de euro)

Axa II Iasi – Miroslava – Tibana – Tibanesti – Tansa – Dagata, cu iesiri din Tibanesti spre Vaslui si din Dagata, prin Piscu Rusului, spre Neamt (70 kilometri – 50 milioane de euro)

Axa III sau centura usoara a Iasului, Iasi – Popricani – Movileni – Letcani – Voinesti – Mogosesti – Ciurea – Barnova – Tomesti – Holboca (60 kilometri – 18 milioane de euro)

     
Tag-uri: reabilitare, drumuri, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii