Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Psoriazisul - boala ce se poate agrava iarna
Articol de Madalina IrimiaLa multe dintre persoanele care sufera de psoriazis se constata o acutizare in timpul lunilor de iarna. Specialistii dermatologi spun ca aceasta agravare este rezultatul combinatiei dintre uscaciunea pielii, lipsa soarelui si infectiile mai dese din timpul anotimpului rece.
Psoriazisul este o boala dermatologica, de origine autoimuna, in care celulele pielii se multiplica foarte rapid. In mod normal, pielea se reinnoieste o data la 30 de zile - acesta este intervalul de timp in care o celula noua isi face drum din stratul profund al pielii catre suprafata.
In psoriazis, aceste celule ajung la suprafata in doar 3 zile, ca si cand franele organismului ar fi cedat. Rezultatul este reprezentat de arii de piele, numite placarde, colorate in rosu si care adesea prezinta mancarimi - insasi denumirea bolii este un termen derivat din cuvantul grecesc "psora", care inseamna mancarime, conform canoe.ca.
Dupa ce ajung la suprafata, celulele mor ca si restul celulelor normale, dar sunt atat de multe incat zonele afectate se albesc de celule moarte, descuamate. Psoriazisul evolueaza de regula in cicluri de acutizare si remisiune, acutizarile producandu-se de obicei iarna. De aceea, in anotimpul rece, persoanele afectate de psoriazis trebuie sa ia masuri suplimentare de ingrijire pentru a combate factorii care favorizeaza agravarea bolii.
Cea mai importanta masura este hidratarea pielii. In timpul iernii, frigul si vantul, precum si aerul uscat din incaperi, favorizeaza deshidratarea pielii, ceea ce poate agrava psoriazisul. Aplicati in fiecare zi creme si unguente cu rol emolient pe straturile afectate de psoriazis, pentru a impiedica accentuarea descuamarii si a mancarimii.
Emolientele ajuta pielea sa retina apa. Emolient poate fi si un ulei de corp neiritant. Aplicarea imediat dupa baie, cand pielea este inca uda, este mai eficienta. Ca alternativa naturala, se poate utiliza un unguent sau o crema de galbenele si ceara de albine pentru a pastra hidratarea. Daca este posibil, in scopul evitarii uscaciunii pielii, poate fi folosit acasa sau la birou un umidificator de aer.
Se recomanda, de asemenea, consultarea medicului in ceea ce priveste terapia cu lumina articiala, conform dermatologycare.ca. Acest tip de tratament poate ameliora sau chiar elimina rapid efectele psoriazisului pe o perioada mai lunga. Recomandarea medicului este absolut necesara, deoarece acesta terapie poate avea si efecte secundare si implica riscuri, cum ar fi cel al cancerului de piele.
Lumina folosita pentru bronzare in centrele de infrumusetare este mai slaba si necesita un timp de actiune mai indelungat. Chiar si in aceasta situatie, doamnele trebuie sa ceara acordul medicului.
Evitarea bailor fierbinti. Cand venim afara din frig este tentant sa ne incalzim si relaxam printr-o baie fierbinte. Acest lucru nu este indicat persoanelor cu psoriazis, deoarece accentueaza mancarimea. In schimb, un dus sau o baie calduta sunt binevenite, fiind considerate chiar un balsam pentru psoriazis.
Evitarea luarii in greutate. Iarna, din cauza mancarii bogate in calorii sau a lipsei de miscare, exista o tendinta catre ingrasare. Desi nu exista o legatura stiintifica dovedita intre psoriazis si obezitate, se constata ca persoanele cu greutate normala sau cele care slabesc tin sub control mai bine aceasta boala.
Evitarea alcoolului. In anotimpul rece se consuma mai mult alcool. Nu exista dovezi medicale ca un consum moderat influenteaza in rau boala. S-a observat insa ca un consum mare de alcool, in mod frecvent, antreneaza tulburari de nutritie, care inrautatesc psoriazisul.
Tratarea infectiilor. Psoriazisul se accentueaza in momentul producerii unei infectii. Cum iarna infectiile respiratorii sunt foarte frecvente, este necesar sa se acorde atentie psoriazisului in aceste perioade, iar daca lucrurile par sa scape de sub control trebuie sa se apeleze la medic.
Evitarea sau gestionarea stresului zilnic este o masura foarte importanta si binevenita oricand in cazul psoriazisului. Este dovedit ca stresul agraveaza bolile autoimune, categorie din care face parte si psoriazisul.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email