A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829184.5125.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Protest pentru salariile restante. Singura solutie pentru redresare financiara la FORTUS Iasi este vanzarea activelor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-11-2015, ora 08:09

Protest pentru salariile restante. Singura solutie pentru redresare financiara la FORTUS Iasi este vanzarea activelor

Articol de Cristian Amariei
Un nou protest al angajatilor de la FORTUS Iasi. Aproximativ o suta de angajati au iesit in strada nemultumiti ca discutiile cu privire la plata salariilor restante nu au evoluat. Dupa mai bine de sase luni de zile, timp in care au avut loc zeci de proteste, oamenii au primit 220 de lei salariu.

Adunati in fata fostul combinat FORTUS, aproximativ 100 de angajati au scandat lozinci. Satui sa traiasca pe banii copiilor sau a altor membri din familie, oamenii au iesit in strada in speranta ca isi vor recupera drepturile salariale. Printre cei care au protestat se numara si Valentina. Lucreaza de 36 de ani la combinat, iar dupa o viata intreaga de munca, se vede nevoita sa iasa in strada pentru a primi banii care i se cuvin.

”Eu 160 de milioane am de luat. Si pentru aceea vin aici pentru ca mi-e ciuda ca a fost munca mea. Am fata la facultate, cu ce sa ma descurc? Imi mai trimit copiii, imi mai dau. Ti-e si rusine sa ceri. Ai ajuns la o varsta si acum sa ceri de la copii,” spune femeia.

Sunt oameni care au muncit si care de mai bine de sase luni protesteaza, au facut demersuri la prefectura si minister, fara nici un rezultat. Ultimii bani i-au primit saptamana trecut. Cate 220 de lei fiecare. Prea putini insa pentru a-si acoperi cheltuielile.

”Pe jos vin , pe jos plec, ma mai ajuta si nevasta-mea. Am mai venit, da, de paza, m-a chemat seful si tot mi-a promis -lasa, mai vino, ca poate se mai remediaza treaba, poate nu stiu ce...”

”Dupa 36 de ani de acum, mai am putin pana la pensie, vreo 5-6 ani, am ajuns sa vin sa cersesc aici dreptul meu, sunt doi ani jumate de cand n-am vazut niciun ban, in afara de ce mi-a dat acum,” spun oamenii.

Adrian Flondor, lider sindicat: ”am facut demersuri la institutiile statului de acum un an si jumatate, aproape chiar 2, cu privire la situatie din FORTUS. Situatia este una mai mult decat delicata din punct de vedere financiar. Aproximativ cinci milioane de euro cu tot cu dobanzile aferente la salariile restante. Ori noi acum am reusit sa dam 0,5 la suta din salariile restante.”

Singura solutie pentru ca cei aproape 500 de angajati sa isi recupereze banii ar fi ca pavilionul central sa fie vandut.

”Oferta care este la pavion in momentul de fata, este o oferta care inseamna plata in 12 rate. Nu avantajeaza salariatii la momentul asta. Drepturile salariale se pot primi preponderent, majoritar, in proportie 70-80 la suta prin valorificarea pavilionului,” a explicat Gheorghe Chisca, director FORTUS Iasi.

Combinatul FORTUS este in faliment din aprile. Majoritatea actiunilor combinatului, 79 %, sunt detinute de AVAS.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, protest, fortus
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii