ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-04-2013, ora 10:06

Protest impotriva gazelor de sist organizat joi la Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Joi, 4 aprilie, la ora 17.30, va fi organizat un protest impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Traseul marsului de protest este: Parcul Copou (punct de plecare) – Casa de Cultura a Studentilor (stationare 15 minute) - Str. Lapusneanu - Piata Unirii (stationare).

Pe data de 4 aprilie vor avea loc simultan proteste si manifestatii impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica in peste 25 de orase din tara. Lista oraselor in acest moment este urmatoarea: Alba Iulia , Arad, Barlad, Brasov, Bucuresti, Buzau, Buzias, Calarasi, Cluj, Codlea, Costinesti, Craiova, Galati, Husi, Iasi, Mangalia, Oradea, Piatra Neamt, Reghin, Sibiu, Slatina, Suceava, Targu Neamt, Timisoara, Vaslui, 2 Mai.

Protestele sunt coordonate la nivel national si organizate de echipe locale de voluntari. Actiunea din Iasi este in acelasi timp un gest de solidaritate fata de locuitorii tuturor celorlalte localitati din tara vizate pentru explorari/exploatari.

De ce se protesteaza la Iasi impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist?

Tehnologia fracturarii hidraulice, utilizata in extragerea gazelor de sist, este o metoda care are efecte distructive asupra apei, solului si aerului, implicit asupra omului, a plantelor si a animalelor din zona exinsa a exploatarilor. Metoda foloseste cantitati uriase de apa sub presiune (milioane de litri per proces de fracturare per sonda) amestecata cu substante chimice toxice si nisip. Mai mult de jumatate din apa contaminata ramane insa in subteran si migreaza in timp in panza freatica.

Prima sonda preconizata sa foloseasca fracturarea hidraulica ar putea fi construita in aceasta vara in comuna Bacesti, judetul Vaslui, la granita cu judetul Iasi si la 70 de km de orasul Iasi, iar asa numitul perimetru ”Est-Vest Barlad” se intinde pana in dreptul localitatilor Mogosesti si Voinesti, la 20 de km de Iasi.

Guvernul romana adoptat pana in prezent mai multe hotarari in scopul emiterii de acorduri de explorare si exploatare in Dobrogea, vestul tarii si Moldova, chiar daca nu exista inca o lege clara care sa reglementeze resursele neconventionale precum gazele de sist.

In urma presiunii populatiei, metoda a fost interzisa sau suspendata pana la efectuarea unor studii clare privind impactul asupra mediului in Bulgaria, Franta, Olanda, state din SUA (Vermont, New York), Canada (provincia Quebec).

Foto: energyonline.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii