A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720105544.3137.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Proiectul de reabilitare a Manastirii Golia, premiat de Uniunea Europeana
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-09-2012, ora 16:34

Proiectul de reabilitare a Manastirii Golia, premiat de Uniunea Europeana

Articol de Alexandra Stefanescu

In prezenta lui Sergiu Nistor, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, si a Mariei Berza si Alexandrei Chiliman Juvara, reprezentanti ai Europa Nostra, astazi a fost dezvelita placheta decernata Proiectului „Reabilitarea si dezvoltarea turistica a Ansamblului Monument Istoric Manastirea Golia Iasi”.

Sergiu Nistor a laudat eforturile depuse, mentionand faptul ca acest proiect conduce Iasul mai aproape de statutul de Capitala Culturala Europeana. „Ne aflam in fata unui monument care a primit o distinctie europeana. Cred ca trebuie sa avem constiinta faptului ca in scurt timp va trebui sa propunem Europei o noua Capitala Culturala Europeana. De curand o propunere de decizie a organismelor europene a fost supusa dezbaterii. Aceasta da Romaniei ca programare anul 2021 pentru a nominaliza o Capitala Culturala Europeana. Mai este ceva timp pana atunci, dar regulamentele spun ca in 2015 va trebuie sa existe o competitie interna pentru desemnarea unui astfel de oras. Nu mai este mult pana atunci si sunt bucuros sa vad ca Iasul a “furat” deja startul”, a declarat Sergiu Nistor.

Reprezentantii Institutiei Prefectului si ai Consiliului Local au fost alaturi de cei ai Consiliului Judetean in aceasta zi cu dubla semnificatie.

Titlul oferit de Europa Nostra este o recunoastere a potentialului uman, de dezvoltare si de cooperare la nivel local, national si european. Reabilitarea unuia din cele mai vestite obiective culturale - in adevarata capitala a culturii - vestita Manastire Golia, cu faima sa monahica si edilitara - primeste astazi o distinctie importanta. Ea confirma potentialul de dezvoltare si de creativitate al judetului Iasi, potential care trebuie deopotriva exploatat si expus public in mod adecvat. Proiectul de reabilitare a Manastirii Golia este un succes de parteneriat intre autoritatile locale si un exemplu de dezvoltare durabila la nivelul intregii regiuni a Moldovei. Etapa a doua a proiectului va insemna refacerea picturii interioare, reabilitarea strazilor din jurul ansamblului si iluminarea arhitecturala”, a declarat Victor Chirila, vicepresedinte al Consiliului Judetean. In discursul sau, Lucian Flaiser, fostul presedinte al Consiliului Judetean, a laudat dorinta lui Cristian Adomnitei, actualul presedinte al institutiei, de a continua acest proiect si de a inmulti numarul proiectelor care vor primi finantare europeana.

Premiul Europa Nostra si al Uniunii Europene la categoria CONSERVARE a fost decernat in cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, in luna iunie, la Lisabona. In competitie au fost inscrise, la diverse categorii, 226 de proiecte din 38 de tari, doar 28 fiind declarate „proiect laureat”. Placheta de bronz a fost realizata de catre sculptorul german Loek Bos. Ministerul Culturii si Patrimoniului National a inclus evenimentul pe lista manifestarilor culturale oficiale dedicate celei de-a XX-a editii a Zilelor Europene ale Patrimoniului in Romania.

Etapa I a proiectului de reabilitare si modernizare a Manastirii Golia a fost realizat de Consiliul Judetean Iasi (lider de proiect) si Consiliul Local Iasi. Valoarea totala a proiectului, finalizat in octombrie 2010, a fost de circa 6,2 milioane de euro, din care finantarea nerambursabila a avut o valoare de circa 3,3 milioane de euro.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  20.06.2017 16:28

wh0cd2623967 tretinoin

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii