A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1728108537.3406.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Proiectul ,,Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse”- la al II-lea an de la lansare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-11-2012, ora 15:11

Proiectul ,,Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse”- la al II-lea an de la lansare

Articol de Madalina Irimia

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara si Directia de Asistenta Sociala si Medicala din Cluj–Napoca a demarat la 1 decembrie 2010 proiectul intitulat ,,Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse” (ID 50679), cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU 2007 – 2013.

Proiectul are ca obiectiv general prevenirea discriminarii pe criterii de gen pe piata muncii, in scopul asigurarii accesului egal la ocupare si dezvoltare profesionala a femeilor si al promovarii principiilor incluziunii sociale si egalitatii de sanse in zonele Nord-Est, Nord-Vest si Vest ale tarii. Valoarea totala a proiectului este de 15.798.224 lei, din care asistenta financiara nerambursabila 14.960.023 lei.

Pana la aceasta data, echipa proiectului a desfasurat o ampla campanie publica de sensibilizare in scopul combaterii stereotipurilor de gen si promovarii egalitatii de sanse, prin publicarea de anunturi, difuzarea de spoturi radio si TV, transmiterea de comunicate de presa, realizarea de emisiuni radio si de televiziune, distribuirea de materiale informative (pliante, fluturasi, afise etc), dar si prin intermediul site-ului proiectului www.rsf.uaic.ro.

In primul an de la derularea proiectului ( martie – aprile 2011) s-au organizat 3 mese rotunde cu tema ,,Combaterea stereotipurilor de gen, implementarea principiilor egalitatii de sanse si a incluziunii sociale” in cele trei regiuni in care se desfasoara proiectul (Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara), la care au participat reprezentanti din mass-media si ai autoritatilor publice locale.

Tot in primul an au avut loc schimburi de bune practici cu specialistii din cele trei regiuni. La aceste intalniri au participat reprezentanti ai organizatiilor interesate de tema combaterii stereotipurilor de gen in societate si promovarea/implementarea principiilor egalitatii de sanse si a incluziunii sociale. In urma acestor intalniri s-a conceput un ghid de bune practici pe aceasta tema. Intalnirile de la Iasi (mai 2111), Timisoara (aprilie 2011) si Cluj –Napoca (iulie 2011) au prilejuit transferul de modele cu privire la programele de formare profesionala destinate femeilor pe piata incluziva a muncii, dezvoltarea personala a femeilor si reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala.

In anul universitar 2011-2012, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca au acordat 1287 burse sociale pentru studentele masterande aflate in situatii sociale defavorizate, astfel: 767 burse sociale pentru studentele din Regiunea de Nord-Est, 310 pentru cele din Nord-Vest si 210 pentru masterandele din Regiunea de Vest.

In anul universitar 2012-1013, au fost aprobate un numar de 1329 de dosare pentru burse sociale: 785 de burse sociale pentru studentele masterandele din Regiunea de Nord-Est, 238 pentru cele din Nord-Vest si 306 pentru cele din Regiunea deVest.

Scopul acestor burse este de a facilita accesul studentelor care provin din familii cu posibilitati materiale reduse la pregatire universitara, in cadrul studiilor de masterat. Cuantumul total al bursei este de 3000 lei/an universitar.

Pe langa bursele sociale, cele trei institutii de invatamant superior au oferit si cursuri gratuite de formare si dezvoltare profesionala pentru femei. Astfel, au fost elaborate si acreditate la Autoritatea Nationala pentru Calificari (A.N.C.), fostul Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (C.N.F.P.A), 4 curricula pentru urmatoarele cursuri de specializare: formare de formator, animator socio-educativ, competente antreprenoriale - organizarea locului de munca si competente sociale si civice - tehnici de comunicare. Toate aceste cursuri au fost furnizate femeilor active si celor care intra sau revin pe piata muncii dupa perioade prelungite de ingrijire si sustinere a copiilor si familiei.

In acest an, pe langa desfasurarea celor 4 cursuri de formare profesionala, s-au acreditat alte 2 programe ale cursurilor de competente sociale si civice - reconciliere a vietii de familie cu cea profesionala si competenta de a invata - dezvoltare personala in vederea carierei. Pana la acesta data s-a desfasurat prima sesiune de organizarea a acestor cursuri. De asemenea, pana la finalizarea proiectului (noiembrie 2013) se vor organiza cursuri privind diminuarea efectelor stereotipurilor de gen. Aceste cursuri sunt destinate femeilor, operatorilor mass-media si personalului autoritatilor locale. Toate aceste cursuri se desfasoara la Centrul de Formare si Dezvoltare Profesionala pentru Femei, sediu inaugurat de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in octombrie 2011. Pana in prezent, pentru cele 6 cursuri oferite in cadrul proiectului, un numar de peste 300 de absolvente au primit certificatele de absolvire A.N.C.

De asemenea, tot in cadrul acestui proiect, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara si Directia de Asistenta Sociala si Medicala Cluj-Napoca au acordat 300 de subventii, dintr-un total de 700 subventii ce sunt destinate mamelor aflate in concediu de crestere a copilului pana la 2/3 ani sau femeilor aflate in situatii financiare care necesita ajutor social. Aceste subventii se acorda pana la finalul proiectului (noiembrie 2013) pentru absolvirea unui curs de formare/dezvoltare profesionala si calificare/recalificare profesionala, recunoscut de Autoritatea Nationala pentru Calificari (A.N.C.). Subventia se acorda in functie de costul programului de formare, in limita sumei de 1000 lei.

Foto:cautacurs.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii