A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734795771.7263.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Proiect legislativ privind introducerea unei noi discipline de studiu in scoli- educatia pentru sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
28-03-2013, ora 15:04

Proiect legislativ privind introducerea unei noi discipline de studiu in scoli- educatia pentru sanatate

Articol de Madalina Irimia

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 prin care educatia pentru sanatate devine disciplina obligatorie de studiu in unitatile de invatamant predata de personal specializat.

Deputatul considera ca acest proiect va realiza trei deziderate majore. Primul consta in educatie autorizata si informare corecta din punct de vedere stiintific intr-un cadru oficial si institutional realizata de personal specializat. Al doilea este reprezentat de impactul la nivel populational prin includerea unui procent ridicat din populatia tanara mai receptiva la dobandirea de informatii cel putin prin prisma rigorilor de evaluare din invatamant.

Cel de-al treilea este eficienta concretizata in eliminarea comportamentelor de risc si adoptarea comportamentelor profilactice si sanogene cu efecte benefice atat asupra sperantei de viata si a calitatii vietii cat si asupra rducerii cheltuielor din sistemului sanitar. Parlamentarul vrea ca educatia pentru sanatate sa fie finantata din taxa de viciu a carei valoare se situeaza la 1.262.160.403 lei.

„ 10 motive pentru necesitatea orelor de educatie pentru sanatate in unitatile de invatamant”

1. locul 1 in Europa mortalitate cauzata de intreruperi de sarcina

2. locul 1 in lume la abandonul de copii in maternitati

3. locul 1 in lume la rata mortalitatii infantile

4. locul 1 in Europa si 2 in lume la avorturi primitive

5. locul 1 in Europa la bolnavii de hepatita B si C

6. locul 1 in Europa si 3 la nivel mondial la bolnavii de tuberculoza

7. locul 1 in Europa la cancerul de col uterin

8. locul 1 in lume la incidenta bolilor cardio-vasculare

9. ultimul loc in Europa la donatori de organe

10. ultimul loc in Europa la prevenirea gripei

Sunt in continua crestere comportamentele de risc la tineri precum consumul de alcool si droguri reflectate in cresterea absenteismului, abandonului scolar si a delicventei juvenile. Educatia necorespunzatoare in domeniul sanatatii reproducerii a dus la cresterea comportamentelor sexuale de risc legate de atat de varsta inceperii vietii sexuale, lipsa mijloacelor de protectie sau parteneri multipli tradus prin cresterea numarului de mame minore si patru nedorite locuri fruntase la nivel european si mondial mortalitate prin avort, mame minore, abandon de copii in maternitati si mortalitate infantila.

In Romania tot podiumul cauzelor de deces e ocupat de afectiuni asociate cu factori de risc cu determinism comportamental (fumat, alimentatie, sedentarism, obezitate, relatii sexuale neprotejate) corectabili prin educatie si sunt reprezentate de boli cardiovasculare (733,06 decese/100.000 locuitori), tumorale (186,86 decese/100.000 locuitori), boli repiratorii si digestive (cate 69,25 decese/100.000 locuitori)”, a precizat Ciuhodaru.

Cele mai frecvente dintre comportamentele de risc in Romania cuprind:

1.fumatul: incidenta acestuia este in crestere , in special la grupa de varsta de 18-19 ani si s-a ajuns ca o treime din femeile cu varste cuprinse intre15 si 44 de ani si mai mult de jumate din barbatii de aceeasi varsta sa fie fumatori activi;

2.consumul de alcool e in crestere la tinerii adulti si in special la tinerele femei si s-a ajuns ca un sfert din femei si trei sferturi din barbati sa consume in fiecare zi alcool;

3.comportament sexual (precoce, cu parteneri multipli, neprotejat, mame minore, avorturi la cerere):

a) peste jumatate ( 56,3% ) din tinerele sub 20 ani si majoritatea (80,5%)% dintre tinerii de aceeasi varsta si-au inceput viata sexuala iar peste o treime (34%) dintre femei si majoritea barbatilor(86%) declara relatii sexuale cu parteneri mutlipli mergand in cazul barbatilor la mai mult de patru partenere (62%) sau chiar mai mult de zece (27%).

b) riscul bolilor cu transmisie sexuala este subestimat,75% dintre femei si 69% dintre barbati considera foarte scazut sau inexistent riscul infectarii iar adolescentii le considera foarte usor curabile.

c) cele 8500 de mame minore din fiecare an ne situeaza pe primul loc in Europa. S-a ajuns la situatia in care din 1000 de femei care nasc 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort iar daca reusesc sa duca sarcina pana la capat exista riscul major ca nou nascutul sa fie abandonat iar tanara mama sa aiba dificultati de integrare sociala. Cei peste 40000 de copii abandonati in Romania la care se adauga alti 300000 lasati in grija rudelor sunt dovada amplorii acestui fenomen.

d) in Romania o sarcina nedorita este intrerupta la fiecare cinci minute. si sunt peste 100000 de avorturi in fiecare an. In loc sa ne preocupe politicile nationale privind sanatatea reproducerii si sa alocam fonduri pentru profilaxia sarcinilor nedorite am ajuns in situatia in care cheltuim peste cinci milioane de euro pentru avorturi adica de zece ori mai mult decat suma alocata preventie

4. comportament alimentar: se estimeaza ca peste 50% din populatia Romaniei este supraponderala datorita comportamentului alimentar nesanatos si sedetarismului iar alimentatia reprezinta un important factor de risc pentru afectiuni cardiovasculare si metabolice.

5. comportamente preventive sau mai precis absenta lor. Controalele medicale de rutina sunt deficitare, inclusiv pentru screening-ul cancerului de col uterin unde mai putin de o cincime din femei si-au efectuat vreodata un test de iar mai putin de jumatate dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 44 de ani nu cunosc sau nu aplica tehnici simple palpatorii pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

In multe tari educatia pentru sanatate este obligatorie in scoli, incepand din clasa intai pana intr-a douasprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si materiale didactice adecvate varstei. Educatia pentru sanatate permite celui ce urmeaza o institutie de invatamant sa dezvolte cunostintele, deprinderile si abilitatile necesare pastrarii si ameliorarii sanatatii, profilaxiei bolilor si preventiei comportamentelor de risc dar si a celor utile acordarii primului ajutor.

Pentru a deveni cu adevarat eficient acest program trebuie sa depaseasca etapa informarii sporadice si superficiale. Acest lucru se poate realiza doar prin transformarea educatiei pentru sanatate in disciplina obligatorie predata de personal specializat in toate institutiile de invatamant.

Foto: craiova.ro

     
Tag-uri: scoli, educatie, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (4)  
johhnyFox,  13.07.2017 17:54

v7h2qmcujsgsx49qky google google mj45x5kr88zol2wle9

   
johhnyFox,  12.07.2017 07:52

33elbiedr9mqfe8wdw google google fpl8eh7yd4nje9vxx8

   
JerryKah,  03.07.2017 08:30

34ypczwhw0sjrqndxq google google tpmk3xf7u8zwgnfj0y

   
DorothyAnick,  13.02.2017 14:14

wh0cd814610 Aygestin

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii